IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки „са грабили“ злато през първото тримесечие

Монетарните институции са изкупили 129 тона, или повече, отколкото за първите девет месеца на миналата година

17:14 | 19.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Търсенето на злато от страна на централните банки се е повишило през първото тримесечие, а  факторът „страх“ ще подкрепя високите цени, смятат от  World Gold Council, цитирани от CNBC.

Инвеститорското търсене ще продължи да се движи от „несигурността за американската икономика и долара, продължаващите притеснения за държавните дългове на европейските държави, световния инфлационен натиск и продължаващите безредици в Близкия изток“, се посочва в интервю на Маркъс Граб, управляващ директор на  World Gold Council за медията.

Търсенето от Китай и Индия е било здравословно, твърди Граб, според когото централните банки продължават да трупат резерви.

„Покупките на централните банки скочиха до 129 тона през тримесечието, надхвърляйки общия сбор от нетните покупки през първите три тримесечия на 2010 г.“, казва управляващият директор на Граб.

„Устойчивостта на златото при настоящите колебания на пазарите на суровини илюстрира силата на световния пазар на злато и уникалността на движещите го фактори. Високите нива на инвеститорското търсене в света, силното търсене в Индия и Китай, продължаващата устойчивост на технологичния сектор заедно с търсенето на централните банки показва разнообразието от фактори при търсенето“, обяснява той.

„Предвиждаме силното търсене на злато през оставащата част от 2011 г. да продължи“, завършва Граб. 

Кои са страните с най-големи запаси от злато към края на 2010 година може да разгледате тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Мислиш ли? Като знам, че живота на кредит(аванта) е приемлив основно за Запада, а на Изток предпочитат да харчат само това, което са изкарали и да спестяват(поне засега), защо имам предчувствие, че вървим отново към златния стандарт(при положение, че правилата в световната икономика започнат да се диктуват от развиващите се страни)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Златната истерия е в своя пик и познайте какво следва???....дълбооооко гмуркане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 12 години
златнодобивните компаний толко ли са *** та продават ценния метал за хартийки без покритие?що не си го държат за себе си като е ценен?а като тръгнат банките да продават това злато ще стане весело..пак на прецаквация на рибките ми мяза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
управляващ директор на World Gold Council Че какво друго освен по-високи цени да предсказва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още