IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявки за износ на 1 млн. т руско зърно през първия ден след падане на ембаргото

Очакванията са обемът на износа на руско зърно от миналогодишната реколта да бъде в рамките на 15-17 млн. т

17:54 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Заявки за износ на 1 млн. т руско зърно през първия ден след падане на ембаргото

За по-малко от денонощие след свалянето на ембаргото за износ на зърнени култури от Русия, търговците вече са оформили за износ около 1,1 млн. т зърно, съобщава вестник „Правда“. Ембаргото бе въведено през август миналата година и беше вдигнато от 1 юли.

По думите на руския вицепремиер Виктор Зубков обаче към настоящия момент няма причини  за вземане отново на специални мерки относно износа на тази стока.

Очакванията са обемът на износа на руско зърно от миналогодишната реколта да бъде в рамките на 15-17 млн. т (за сравнение, реколтата от хлебна пшеница у нас се очаква да е около 4 млн. т).

Заради по-слабата миналогодишна реколта от зърнени култури в Русия в резултат на засушаването, правителството въведе забрана за износ на пшеница, царевица, ечемик, ръж и брашно.

Забраната за износ на брашно беше свалена от началото на 2011 г.

През пролетта дори имаше индикации, че ембаргото за износ на зърно може да продължи до октомври тази година, т.е. докато се прецени колко е обемът на новата реколта от зърно.

По предварителни официални руски прогнози зърнената реколта в страната тази година ще бъде около 85 млн. тона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още