IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните са нараснали с 33% в световен мащаб за година

Доклад на Световната банка предупреждава за доближаването на върховите стойности на цените от 2008 г. и за глада в отделни региони

11:13 | 16.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на хранителните продукти в света са нараснали с 33% в сравнение с юли 2010 г. и доближават върховите нива, достигнати през 2008 г., се посочва в поредния доклад на Световната банка, цитиран от РИА „Новости“.

„Цените на храните в световен мащаб са нараснали с 33% и се запазват на доста по-високо ниво от регистрираното през юли 2010 г. Те доближават върховото ниво от 2008 г. Световните запаси на храни остават на тревожно ниско ниво“, се посочва в документа.

Цените на хранителните продукти на вътрешните пазари се колебаят непредсказуемо, като на някои от тях за последните 12 месеца цената на царевицата се е повишила със 100%, докато на други се е понижила с 19%.

Според данните от доклада за последната година средно цената на царевицата е нараснала с 84%, на захарта – с 62%, на пшеницата – с 55%, на соевото масло – с 47%. Същевременно цената на суровия петрол се е повишила с 45%.

От Световната банка отбелязват също, че в страните от Африканския рог над 12 млн. души се нуждаят от спешна продоволствена помощ, тъй като цените на основните храни, консумирани от местното население, в момента надхвърлят максималните от 2008 г.

„Гладът в региона е предизвикан и от други причини, а не само от нарасналите цени на храните – продължителната суша, конфликтите и безредиците“, се отбелязва в документа.

Но дори и в райони, където няма глад, големи социални слоеве страдат от увеличените цени, отбелязват експертите на банката.

„В крайна сметка правителствата са длъжни сами да уравновесят всички социални и политически фактори, за да разработят политика, която да помогне за защитата на най-уязвимите слоеве от населението в дългосрочна перспектива“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още