IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в климата оказва пагубно влияние върху производството на храни

Редица страни от Западна Африка могат изцяло да изгубят земеделието си, предупреждава доклад

15:50 | 03.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: CCAFS</em></p>

Снимка: CCAFS

Населението в някои райони около тропиците е застрашено от глад поради спада на производството на храни, се посочва в доклад на организацията Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS), съобщава BBC.

Докладът прогнозира, че най-тежко засегнати ще бъдат обширни области в Южна Азия и субекваториална Африка, където стотици милиони хора вече изпитват недостиг на храна.

Изследването е фокусирано върху тропиците, където са идентифицирани регионите с хроничен недостиг на храна и висока зависимост от местно производство.

Базирайки анализа си върху данните, събрани от Междуправителствения панел за изменението на климата към Организацията на обединените нации (IPCC), изследователите прогнозират в кои от зоните, където съществуват проблеми с хранителните доставки, температурата ще се повиши най-чувствително през следващите 40 години.

Картата на глада

Чрез налагане на картите на климатичните промени и достъпа до храна изследователите определят регионите, които ще пострадат в най-голяма степен.

Поради прогнозата, че климатът в Африка ще стане доста по-сух, страни като Южна Африка, които произвеждат предимно царевица, трябва да се ориентират към по-устойчиви на суша земеделски култури.

Със затоплянето на климата страни като Нигер в Западна Африка, които вече разчитат единствено на сравнително устойчиви на суша култури като сорго и просо са изправени пред перспективата да изгубят изцяло земеделието си, посочва Брус Кембъл, директор на CCAFS.

„Западна Африка определено е проблематичен район. Буркина Фасо, Нигер, Мали - те разчитат изцяло на продукцията си от сорго и просо. В много райони на Африка наистина ще е нужна революция в земеделието“, казва Кембъл.

Световните правителства искат да ограничат повишаването на температурата до края на века в рамките на 2 градуса по Целзий, казва сър Гордън Конуей, професор от Imperial College в Лондон. „Но ако температурите продължат да следват сегашните тенденции, до края на века ще нараснат в порядъка от 3 – 4 градуса“, допълва той.

„Ако това е вярно, положението е изключително тревожно“, казва Конуей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
В много райони на Африка наистина ще е нужна революция в земеделието, казва Кембъл._________________________________________________________________Иии разбира се единствения им шанс е да садят ГМО в изтерзаните си държавички. =) Отново платени лакеи на бъдещото прецакване на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Откакто се помня все има гладуващи, но напоследък китайците и индийците позабогатяха и първото което правят е да се нахранят добре. Мисля че оттам идва половината (най-малко) дефицит при храните. Климата наистина влияе, но истината е, че интензивното земеделие унищожава плодородната земя след някакъв период на изстискване, а изсичането на горите води до непредсказуеми промени в подпочвените и надпочвени води. Това са двете неща, които в най-голяма степен са подвластни на правителствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още