IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Среброто предлага по-добри перспективи от златото

Възможно е отново да видим атака на нивото от 50 долара, което е с около 15% над актуалната цена на среброто

14:02 | 23.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Среброто предлага по-добри перспективи от златото

 

На фона на поредния рекорд, който златото постави днес, преминавайки над 1 910 долара за тройунция, някои анализатори започват да търсят алтернативи на инвестициите в метала. Част от тях виждат такива при среброто, което засега изостава от силния ръст при златото, пише CNBC.

„Среброто може да скочи отново”, смята Пол Хефнър, изпълнителен риректор на Gen2 Partners. “Смятам, че вероятността за ръст е доста голяма с оглед на инерцията, която набират алтернативите на златото”, обяснява той.

Хефнър смята, че среброто може да скочи с около 15 на сто от сегашните си нива до около 50 долара за тройунция. На златото пък му трябват едва още около 5%, за да бъде достигната психологическата бариера от 2 000 долара за тройунция, при която може да се очакват разпродажби или поне застой, посочва специалистът.

„Среброто има тенденция да следва със забавяне представянето на златото. Смятам, че сме достигнали момента, в който е много вероятно да видим изкупувания при среброто и насочване към 50 долара за тройунция”, твърди Гавин Уенд от Mine Life.

За Том Прайс от UBS нивото от 50 долара също е таргет за среброто.

„Вече бяхме там, вероятно ще достигнем до него и отново. В момента пазарите са доста емоционални и не се влияят толкова от фундамента, колкото от страха. Така че вероятно ще имаме възходящо движение, подобно на това при златото”, смята Прайс.

Макар през последния месец златото да се движи с по-добра доходност от среброто, то за последната година превесът е изцяло в полза на втория метал. Той е поскъпнал със 140% в рамките на 12 месеца, докато при златото повишението е 50%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още