IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото вероятно ще се стабилизира след десетилетие на непрекъснат ръст

Очакваме цената да остане над 1 500 долара за тройунция през годината и над 1 400 долара през следващите години, коментира анализатор

09:40 | 28.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Златото вероятно ще се стабилизира след десетилетие на непрекъснат ръст

Цените на златото ще останат високи и през тази година, но е малко вероятно да надминат достигнатите през 2011 г. рекордни нива, прогнозират от консултантската и инвестиционна компания CPM Group.

Увеличаването на доставките се очаква да обуздае пазара, като цените вероятно ще останат стабилни и няма да повторят ръстовете отпреди няколко месеца, пише в редовния годишен анализ на компанията, цитиран от CNBC.

“Очакваме цената на златото да остане над 1 500 долара за тройунция през годината и над 1 400 долара през следващите години”, коментира Джеф Крисчън, основател и управляващ директор на компанията.

Ако експертите се окажат прави, то златото ще навлезе в консолидационна фаза след десетилетие на непрекъснато растящи цени, посочва изданието.

Миналата година Крисчън правилно прогнозира движенията на цените на благородните метали. “Достигнахме цикличния връх по-късно, отколкото очаквахме, но цените се понижиха до края на 2011 г. и търговията със злато стана по-скоро странична”, коментира още той.

В доклада на компанията се посочва, че някои от основните страхове, които движат инвестициите в злато, са все още налице, включително несигурните икономически условия. Въпреки това опасенията, че световната финансова система ще се срине са отзвучали. Това доведе до продажби на злато, като отминаха паническите покупки на благородния метал от миналото лято.

Като цяло обаче търсенето остава силно. Според доклада на компанията централните банки остават нетни купувачи, като през миналата година са добавили 12,7 млн. тройунции към резервите си, което обаче е с 2,6 млн. унции по-малко в сравнение с 2010 г.

Инвеститорското търсене на злато е на исторически високи нива, но вече има ясни признаци за успокояване на бичия пазар, пише още в доклада. Частните инвеститори са добавили към нетните си запаси 34,3 млн. тройунции, което е с 5,8% по-малко спрямо 2010 г.

Въпреки рекордните цени, през миналата година търсенето на златни бижута е било по-високо. Очаква се Китай и Индия да останат основни купувачи и през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още