IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nord Stream спира подаването на газ до края на месеца

Прекъсването е необходимо за настройване на системите за управление за бъдещото свързване на двата лъча на "Северен поток" в обща автоматизирана система

22:41 | 13.04.12 г.
Nord Stream спира подаването на газ до края на месеца

Компанията Nord Stream започва планови дейности за настройване на системите за управление за бъдещото свързване на двата лъча на газопровода „Северен поток“ в обща автоматизирана система, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

В периода на настройване, провеждане на тестове и лицензиране на общата система за управление газоподаването ще бъде прекъснато на руския и на германския бряг. От Nord Stream са уведомили официално всички засегнати страни за спирането на доставките и са приключили всички подготвителни дейности.

Крановете ще бъдат затворени на 15 април 2012 г., а газоподаването ще бъде възстановено на 30 април. Сроковете на дейностите по настройката на системите за управление бяха съгласувани с партньорите на Nord Stream.

В съобщението се отбелязва също, че от ноември 2011 г. до настоящия момент компанията е доставила по „Северен поток“ 3,6 млрд. кубически метра газ на европейските потребители. Първият лъч на газопровода бе пуснат в експлоатация през същия месец.

„Прокарването на втория лъч ще приключи в най-близко бъдеще. След това трите секции на газопровода ще бъдат свързани помежду си на морското дъно в 2 точки – в средата на май в шведски води и в началото на юни край финландското крайбрежие. През лятото ще приключат дейностите, свързани с подготовката за стартирането, и ще започне запълването на втория лъч с газ, след което тя ще стане готова за експлоатация в състава на общата транзитна система“, се подчертава в съобщението.

След въвеждането на двата лъча в експлоатация към края на 2012 г. газопроводът ще може да доставя ежегодно до 55 млрд. кубически метра газ за период от най-малко 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още