IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Глобалното търсене на петрол се възстановява

Консумацията в САЩ и Япония неутрализира по-слабото търсене в засегнатата от кризата Европа, констатира организацията на износителките

18:43 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК: Глобалното търсене на петрол се възстановява

Консумацията на петрол в САЩ, където потреблението през април нарасна за първи път от март 2011 г., и Япония, помага за неутрализирането на по-слабото търсене в засегнатата от кризата Европа, се посочва в изявление на организацията, публикувано в четвъртък, съобщава CNBC.

На фона на стабилизиращата се щатска икономика и затварянето на ядрените централи в Япония, търсенето на петрол в световен мащаб отбелязва известен ръст, се казва в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

През настоящата година световното потребление на петрол ще се увеличи с 900 хил. барела на ден, прогнозира ОПЕК, потвърждавайки очакванията си от февруари.

„Глобалната икономическа перспектива остава крехка. Несигурността в еврозоната е все така висока, както и опасността от негативни последствия за развиващите се пазари“, се казва в изследването. „Като се вземат под внимание последните икономически данни, не може да очакваме, че през следващите месеци глобалната икономика ще се възстанови.“

Първите 4 месеца на 2012 г. бяха доста разочароващи що се отнася до потреблението в САЩ, констатира ОПЕК.

Причина за това са нестихващите страхове за икономиката, сравнително високите цени на горивата и по-топлата от очакваното зима.

През април обаче потреблението на петрол в САЩ е нараснало за първи път от март 2011 г. Търсенето е било насърчено от активността в индустриалния сектор.

Организацията изтъква също, че потреблението на петрол в Япония може да е индикатор и за това дали страната ще рестартира ядрените си мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още