IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола под натиск след решението на Egan-Jones за рейтинга на Испания

Еврото се срути под 1,25 срещу долара, инвеститорите бягат от златото

22:45 | 29.05.12 г. 2
Цената на петрола под натиск след решението на Egan-Jones за рейтинга на Испания

Цената на петрола отбеляза понижение за първи път от три дни, след като рейтинговата агенция Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Испания, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юли поевтиняха с 10 цента, или 0,1%, до 90,76 долара за барел.

По-рано през деня цената на лекия петрол надвиши 92 долара заради нарастващите опасения около твърдата позиция на Иран за ядрената програма на страната.

Юлските контракти на сорта брент поевтиняха с 60 цента, или 0,6%, до 106,51 долара в Лондон.

Силният долар на валутните пазари оказва натиск върху цената на черното злато. След новината за понижението на кредитния рейтинг на Испания от малката рейтингова агенция единната валута се срина срещу зелените пари до 1.2461 долара за 1 евро, което е най-ниско ниво от юли 2010 г.

“Еврото действително се срути”, коментира пред агенцията Рич Илчижин, старши пазарен стратег и основател на Iitrader.com в Чикаго.

“Петролът наистина беше силно засегнат от валутните движения в следствие на влошаването на ситуацията в Испания”, допълва анализаторът.

Допълнителен натиск върху цената на петрола оказаха и данните за потребителското доверие в САЩ. През май индексът на The Conference Board се е понижил до 64,9 пункта, докато икономисти очакваха индексът на потребителското доверие да отбележи ръст до 70 пункта.

Анализаторите Хари Чилингирян и Гарет Люис-Дейвис прогнозират, че в краткосрочен план пазарите трудно ще намират посока, тъй като пазарните участници очакват новите избори в Гърция и следващата среща на членките в Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК). Министрите на петрола на страните от ОПЕК ще се срещнат на 14 юни във Виена.

Междувременно цената на златото със срок на доставка месец август падна с 20,20 долара, или 1,3%, до 1 551 долара за тройунция.

Със задълбочаването на проблемите на еврозоната пазарните участници все повече търсят долара като сигурно убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Петрола под натиск, пък горивото под тласък :)))), `що са се умълчали всички, та цената на петрола достатъчно време е 15-17% надолу, че да има реакция и при горивата. Алоооу, Монополиста, събуди се.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
benasipro
преди 11 години
Незнам кой бяга от златото, при условие че Сорос направи покупки за 59 милиона и централните банки продължават да купуват.Това че хората продават евро и така се вдига курса на долара, не значи че хората КУПУВАТ долари за убежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още