IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК ще запази производствения таван от 30 млн. барела на ден

Държавите от организацията ще се съберат на спешни дискусии, ако цената на петрола се понижи под 90 долара за барел

21:22 | 14.06.12 г.
ОПЕК ще запази производствения таван от 30 млн. барела на ден

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще запази сегашното ниво на добивите от 30 млн. барела дневно, но при по-дълбок спад на цените представители на държавите-членки в организацията ще се срещнат отново.

Това съобщи за Wall Street Journal анонимен източник, запознат със споразумението между държавите от ОПЕК.

Групата продължава да дискутира на закрито заседание и други въпроси, свързани с пазара на черно злато и отражението на икономическите проблеми в глобален план върху търсенето.

Министрите на петрола на държавите от организацията дискутират и международните санкции, наложени на Иран, както и количествата нефт, които няма да излязат на пазара заради мерките срещу Техеран.

Основните опасения на производителите на нефт са свързани с цените. В последните седмици петролът поевтиня с около 20% заради опасенията за глобалния икономически растеж и бягството на инвеститорите от рискови активи.

Министърът на петрола на Кувейт Хани Абдулазис Хюсеин, заяви пред репортери, че ценовите нива около 100 долара за барел са “приемливи и разумни”, както и че нови дискусии за добивите ще се водят, ако цената на нефта падне под 90 долара за барел.

Иранският министър на петрола Ростам Газеми каза, че е доволен от ценови нива 100-120 долара.

В последните месеци държавите от ОПЕК произвеждат над границата от 30 млн. барела дневно, която беше определена на заседанието им през декември миналата година. Увеличението на добивите, което е най-осезаемо в Саудитска Арабия, е заради икономическите санкции срещу Иран.

Неарабските членки на ОПЕК обаче критикуват държавите от Персийския залив заради свръхпроизводството. По-рано тази седмица венецуелският министър на петрола Рафаел Рамирес обеща да окаже натиск върху арабските държави да спрат с увеличаването на добивите.

Междувременно Credit Suisse предупреди, че цената на петрола може да се срути до около 50 долара за барел заради кризата в еврозоната. Най-лошият сценарий на банката предвижда Европа да изпадне в рецесия, подобна на тази от 2008 г., което ще доведе до срив в цената на черното злато и по-късно до анемично и бавно възстановяване до около 80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още