IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкото правителство спря стачката в петролния сектор

Петролът поевтиня, след като Норвегия реши спорът между петролните компании и работниците да се реши на задължителен арбитраж

09:54 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на труда Хане Бюрстрьом вече е информирала компаниите от петролния сектор за предстоящия арбитраж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на труда Хане Бюрстрьом вече е информирала компаниите от петролния сектор за предстоящия арбитраж. Снимка: Ройтерс

Норвежката държавна нефтена компания Statoil се подготвя да възстанови производството на петрол, след като правителството в Осло се намеси, за да прекрати стачката на работниците в петролния сектор, предаде Ройтерс.

Норвежкото правителство взе решение да бъде наложен задължителен арбитраж при уреждането на исканията на работниците.

Министърът на труда Хане Бюрстрьом вече е информирала компаниите от петролния сектор за предстоящия арбитраж и ги е призовала максимално бързо да възстановят производството на черно злато.

Миналата седмица Норвежката асоциация на петролната индустрия (OLF) обяви, че членовете на синдиката на енергийната индустрия ще трябва да спрат работа заради стачката. Работниците настояват за увеличение на заплатите, както и запазване на възможността да се пенсионират на 62 години.

Правителственото решение за задължителен арбитраж, което спря стачката, доведе до спад на цената на петрола, съобщи Bloomberg.

След като по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк снощи лекият американски суров петрол поскъпна до 85,99 долара, тази сутрин в електронната азиатска сесия фючърсите със срок на доставка месец август поевтиняха с 1,37 долара до 84,62 долара за барел.

Августовските контракти на сорта брент поевтиняха с 1,71%, или 1,7%, до 98,61 долара за барел в Лондон.

Допълнителен натиск на пазарите оказаха данните за вноса на петрол в Китай. Митническата администрация на страната съобщи, че през юни нетния внос на черно злато в страната е паднал до 5,28 млн. барела дневно.

Днес пазарните участници очакват данните за запасите от суров петрол и горива в САЩ. Анализатори прогнозират, че резервите от нефт в Щатите са намалели с близо 1,4 млн. барел през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още