IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Ирак ще удвои производството на петрол до края на десетилетието

Багдад има още по-амбициозни очаквания за развитието на петролната индустрия в страната

15:53 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МАЕ: Ирак ще удвои производството на петрол до края на десетилетието

Производството на петрол в Ирак ще се удвои до края на десетилетието, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от FT.

Агенцията предрича освен това бум на въглеводородната индустрия в страната, която в продължение на десетилетия се раздираше от военни конфликти и страдаше от недостатъчно инвестиции.

В свой доклад МАЕ прогнозира, че производството на иракски петрол, което беше приблизително 3 млн. барела дневно през септември, ще нарасне до 4,2 млн. барела на ден през 2015 г. и 6,1 млн. барела на ден през 2020 г.. Очакванията на организацията са до 2035 г. Ирак да добива до 8,3 млн. барела нефт дневно. Правителството в Багдад не успя да приеме законодателството за регул

Фатих Бирол, главен икономист на МАЕ, описа Ирак като „мечта за енергетиката, с големи петролни запаси, благоприятна геология и ниски производствени разходи“.

Бирол подчерта, че агенцията и правителството в Багдад имат различни възгледи за перспективите за производството на черно злато. В знак, че признава предизвикателствата обаче, иракското правителство е поканило представители на МАЕ в страната, за да представят заключенията си.

От края на 2008 г. до началото на 2010 г. Ирак сключи редица договори с няколко големи международни компании, сред които са Royal Dutch Shell, BP, ExxonMobil, Lukoil и китайската CNPC, за разработването на находища от петрол в южната част на страната.

Въпреки, че чуждестранните компании повишиха производството в страната до най-високите нива от три десетилетия, тези петролни полета не са в състояние да отговорят на производствените цели заради правната несигурност и инфраструктурните пречки, предупреждават от МАЕ.

Правителството в Багдад не успя да приеме законодателството за регулациите на въглеводородната индустрия заради разногласията с кюрдския автономен регион за правата и приходите.

Същевременно управляващите в Ирак прогнозираха, че производството на петрол в страната ще надхвърли очакванията на агенцията по енергетика. Зам.-министърът по енергийните въпроси на страната Хюсеин ал-Шахристани посочи, че дневните добиви на черно злато ще бъдат между 9 и 10 млн. барела към 2020 г.

В по-краткосрочен план страната смята да добива 5-6 млн. барела дневно.

Зам.-министърът подчерта, че правителството работи по разрешаването на редица инфраструктурни проблеми, които затрудняват петролната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още