IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК прогнозира забавяне на глобалното търсене на петрол

Между 2010г. и 2035 г. нуждите на световната икономика от енергийни суровини ще нараснат с 54%

22:21 | 08.11.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира забавяне на световното търсене на петрол заради все по-голямото безпокойство за растежа на световната икономика и особено в еврозоната, съобщава Асошиейтед прес.

Картелът изчислява, че търсенето ще се увеличи от 88,7 млн. барела на ден тази година до 91,8 млн. барела на ден до 2015 година, което е с около 1 млн. барела на ден по-малко в сравнение с прогнозираното преди година.

Анализаторите изтъкват, че проблемите в еврозоната се отразяват във всички
части на света, тъй като регионът има сериозни търговски отношения с нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни.

Въпреки понижената прогноза, ОПЕК преразглежда към повишение очакванията си за цените на петрола до средно 100 долара за барел в средносрочен план. Към 2035 г. стойността на суровината се очаква да нарасне до 155 долара за барел.

По отношение на предлагането до 2015 г. ще се произвеждат 500 хил. барела на ден повече от първоначално прогнозираното. Това се дължи на все по-големия добив на петрол от шистови скали и петролен пясък.

Дванайсетте страни от ОПЕК притежават 81% от доказаните петролни резерви в света и осигуряват една трета от световното производство.

Между 2010г. и 2035 г. нуждите на световната икономика от енергийни ресурси ще нараснат с 54%, но делът на изкопаемите горива за удовлетворяване на тези нужди ще се свие от 87% до 82%, се казва в доклада на организацията.

За периода делът на петрола в този баланс ще спадне от 35% на 27%, на каменните въглища ще остане на равнище от 27%, а на природния газ ще нарасне от 23% до 26%.

Инвестициите, необходими за развитие на петролния сектор до 2035 г., ще бъдат около 6-7 трлн. долара.

Шистовият газ може да намери широко приложение в енергетиката, изтъкват експертите от ОПЕК, виждайки в този ресурс "явен потенциал".

В доклада е посочено също така, че в света има повече резерви от въглища - най-вече в САЩ - отколкото петрол и газ.

Въпреки аварията в японската АЕЦ Фукушима и решението на някои западни страни да се откажат от строежа на нови атомни централи, ядрената енергетика ще запази постъпателна динамика на развитие, прогнозира ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още