IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраниха достъпа на ВР до нови петролни полета

Компанията трябва да докаже, че е в състояние да спазва американските екостандарти

20:26 | 28.11.12 г.
<p>
	Пожарът на нефтената платформа Deepwater Horizon отне 11 живота и причини най-големия петролен разлив в историята на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пожарът на нефтената платформа Deepwater Horizon отне 11 живота и причини най-големия петролен разлив в историята на САЩ. Снимка: Ройтерс

САЩ наложиха временна забрана на British Petroleum (ВР) да сключва нови нови договори с федералното правителство заради чудовищния петролен разлив в Мексиканския залив от 2010 г., предаде Ройтерс.

Американската агенция за защита на околната среда обяви, че решението е „стандартна практика“ в следствие на установени престъпни действия.

Забраната ще важи докато ВР и филиалите й не докажат, че са в състояние да покрият американските стандарти, за да осъществяват бизнеса си. Дотогава компанията няма да може да наема нови територии в Мексиканския залив, които да проучва.

Решението на американските власти може да накара петролният гигант да преосмисли операциите си в Щатите, отбелязва информационната агенция.

На 16 ноември ВР се съгласи да признае вината си по обвиненията в престъпна небрежност, поради което избухна пожар на нефтената платформа Deepwater Horizon край бреговете на Луизиана. В пожара загинаха 11 души – работници на платформата, а в последствие във водите на океана се изляха тонове петрол.

Разливът в Мексиканския залив е най-големият в американската история. Заради него компанията беше осъдена да плати и рекордна глоба.

Наложената забрана може да измести ВР като водещ доставчик на самолетно гориво и други петролни продукти на американските военни, отбелязва агенцията. Вероятно е застрашено и господството на компанията в Мексиканския залив, където тя е най-големият производител на петрол.

Според Павел Молчанов, анализатор от Raymond James & Associates Inc в Хюстън, мярката ще има минимално пряко финансово въздействие върху петролния гигант и няма да навреди на производството на нефт и газ от залежите, които компанията вече експлоатира.

"Договорът за доставка на горива на Пентагона може да бъде изложен на риск, но разбира се от BP могат да се обърнат и към други клиенти, ако той не бъде подновен", коментира анализаторът.

Критици на ВР аплодираха решението на американската екоагенция.

„След като се признаха за виновни заради безразсъдното им поведение и престъпление спрямо околната среда, заради което загинаха хора, спирането на достъпа на ВР до нови договори е правилен ход“, коментира конгресменът Едуард Марки, демократ от щата Масачузетс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още