IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Година след нефтения разлив в Мексиканския залив

Провалът на сделката за добив на нефт от руска Арктика удължава кризата, в която BP изпадна миналата година

17:00 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Дълбоководната платформа Deepwater Horizon, чиято експлозия причини разлива в Мексиканския залив. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Дълбоководната платформа Deepwater Horizon, чиято експлозия причини разлива в Мексиканския залив. Снимка: Ройтерс

Петролната компания BP изглеждаше, че се възстановява от кризата, в която изпадна през 2010 г., точно като по учебник. Преди точно една година дълбоководната нефтена платформа на BP в Мексиканския залив Deepwater Horizon се взриви, в резултат на което загинаха 11 души, a Щатите претърпяха най-тежката екологична катастрофа в историята си.

През януари обаче базираният в Лондон петролен гигант направи смела стъпка към излизане от кризата, пише Wall Street Journal. Тогава BP обяви, че е постигнала сделка за проучване и добив на петрол от руска Арктика, заедно с руската държавна компания ОАО „Роснефт”.

Попарени надежди

Само две седмици по-късно обаче сделката пропадна, което не само ще удължи кризата за BP, но може и да я утежни, коментира изданието.

Провалът дойде, след като руската група акционери, които партнират на BP в нейното руско подразделение TNK-BP с дял от 50% в неговия капитал, спечелиха съдебно решение сделката да бъде блокирана.

По този начин плановете на BP за исторически алианс с руската държавна нефтена компания ОАО „Роснефт” за проучване и добив на нефт в Арктика бяха замразени.

Необичайно много грешки

За главния изпълнителен директор на BP Боб Дъдли именно тази сделка бе доказателството за възкресението на компанията след тежката криза. Провалът засили и репутацията на BP на компания, склонна към необичайно много грешки, която скача от криза на криза, най-вече заради собствените си решения.

В петте години преди екологичната катастрофа в Мексиканския залив експлозия в рафинерия на BP в Тексас отне живота на 15 души, а BP причини огромен петролен разлив при изграждането на нефтопровод в Аляска.

Ръководството на BP обаче е възмутено, че премеждията й в Русия са засенчили това, което те определят като забележително излизане от кризата от последната година.

Възкресението на BP

Разбира се, BP се намира в много по-добри позиции сега, отколкото през миналото лято, когато минаваше през криза „почти безпрецедентна в корпоративната история”, по думите на нейното ръководство. Докато се бореше да запуши течащия подводен нефтен кладенец, от който изтекоха почти 5 млн. барела петрол в океана, BP се бореше и за своето оцеляване.

Цената на акциите й намаля наполовина и компанията загуби достъп до капиталовите пазари. Това накара BP да предприеме радикални мерки, за да се справи с това, което на моменти приличаше на потъващ кораб.

За целта компанията закрепи отслабения си баланс, като прекрати своя дивидент от 10 долара на година и обяви разпродажба на активи за 30 млрд. долара. Освен това BP задели 41 млрд. долара за покриване на разходите, свързани с почистването на нефтения разлив и съдебните разноски около него.

Тази астрономическа сума донесе на компанията първата й годишна загуба от 1992 г. от 3,72 млрд. долара през 2010 г.

BP се зае и да коригира имиджа си на петролна компания, която преследва печалба за сметка на безопасност. Тя създаде нова организация по безопасността, която разполага с екип от 500 специалисти, способен да се намеси и да спре операциите дори и при най-малкия признак за риск.

BP промени и политиката си на възнаграждения, като бонусите вече са по-тясно обвързани с безопасността.

Машина за пари

С времето започна да изглежда, че компанията се изправя обратно на крака. Разследващият доклад на президентската комисия в САЩ за разлива от миналата година застана зад позицията на BP, че инцидентът е бил резултат от множество причини, свързани с много страни.

Компанията подписа и серия от големи сделки за проучване на находища в Индия, Китай и Азербайджан, които се оказаха богати на ресурси страни, които все още оценяват опита на BP като оператор на дълбоководни кладенци. И въпреки отчетената миналата година загуба BP все още е машина за пари. Оперативният й паричен поток за 2010 г. бе в размер на близо 30 млрд. долара.

След промените в ръководството миналата година от BP заявиха, че ще удвоят инвестициите си в проучвания, ще преотстъпят половината от мощностите си за рафиниране в САЩ и ще се фокусират върху проекти с възможности за висок растеж.

Но бъдещето на BP далеч не изглежда розово. Това е една от причините, поради които цената на акциите й е все още надолу с почти 30% от нивото им отпреди петролния разлив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още