IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметката на BP зa петролния разлив набъбва

Британският петролен концерн ще плати глоба от 4,5 млрд. долара.

22:58 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Aприл 2010 г. Така започна всичко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aприл 2010 г. Така започна всичко. Снимка: Ройтерс

Сметката за нефтената компания BP за екологичната катастрофа в Мексиканския залив набъбва все повече. Сега петролната компания трябва да плати 4,5 млрд. долара на правителството на САЩ. Около тази сума се обединиха британският концерн и правителството във Вашингтон в четвъртък, предаде Ройтерс. Това е най-високата глоба, която ще бъде платена в историята на САЩ, биейки досегашния рекорд на американския фармацевтичен концерн Pfizer, който трябваше да плати 1,3 млрд. долара за уреждане на спорове по търговските ѝ практики за противовъзпалителни медикаменти.

Като част от споразумението BP се призна за виновна по обвиненията за непрофесионални действия или недоглеждания, свързани със смъртта на 11 души при експлозията на платформата ѝ Deepwater Horizon. Компанията ще плати 4 млрд. долара на американското министерство на правосъдието в замяна на прекратяване на съдебно преследване и още 525 млн. долара на американските борсови власти.

Изплащането на сумата може да бъде разсрочено за пет до шест години. „Всички ние в BP съжаляваме дълбоко за трагичната загуба на човешки животи заради катастрофата на Deepwater Horizon и за влиянието на изтичането на петрола в Мексиканския залив“, заяви председателят на Борда на директорите Боб Дъдли. Освен това компанията е готова да предприеме още мерки за обезопасяване на своите платформи. Споразумението с правителството трябва да бъде одобрено и от съда.

Според Bloomberg BP е изправена пред искания за 17,6 млрд. долара, ако бъде доказана груба немърливост. Досега компанията се противопоставя на тези обвинения.

BP вече плати 38,1 млрд. долара за покриване на последиците от петролното замърсяване. 14 млрд. долара британците платиха за поправки и почистване, за запушване на изтичането например. 9 млрд. долара бяха изплатени на частни ищци.

През април 2010 г. в Мексиканския залив избухна платформата Deepwater Horizon и причини най-тежката екологична катастрофа в историята на САЩ. При това загинаха 11 служители. В продължение на почти 90 дни нефтът изтичаше неконтролируемо в морето, преди BP да успее да запуши дупката. Петролният разлив причини огромни щети за природата, както и в областта на рибарството и туризма.

Непосредствено след бедствието правителството на САЩ наложи шестмесечен мораториум на дълбоководните сондажи, който отдавна бе отменен. Днес отделните държави, както и корпорациите настояват за търсене на нови енергийни източници.

BP пострада жестоко от икономическите последици от бедствието в Мексиканския залив. В един момент компанията се подхлъзна в червената зона. Групата се раздели със своя главен изпълнителен директор Тони Хейуърд, който бе заменен от американеца Боб Дъдли. Новото ръководство реши да продаде части на компанията на стойност повече от 30 млрд. долара, за да може да поеме глобите. Засега активи на стойност 35 млрд. долара са или продадени, или вече имат сигурен купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още