IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsui плаща 1 млрд. долара обезщетение за катастрофата в Мексиканския залив

BP ще засилят натиска и върху другия участник в разработката на кладенеца - Anadarko Petroleum

17:04 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	BP оцени разходите, свързани с екокатастрофата, включително наложените глоби, на 41 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BP оцени разходите, свързани с екокатастрофата, включително наложените глоби, на 41 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

От дълги месеци британската петролна компания BP обясняваше, че ще подведе под отговорност и своите партньори при отстраняването на последиците от нефтеното замърсяване.

Днес стана ясно, че енергийната компания MOEX, подразделение на японската финансова къща Mitsui и миноритарен партньор на BP в експлодиралата миналата година петролна платформа Deepwater Horizon, ще плати на британския петролен концерн 1,1 млрд. долара за уреждане на всички претенции между двете компании във връзка с инцидента в Мексиканския залив, съобщиха световните агенции.

"Това е първият път, в който партньор разбира, че всички седят в една лодка и затова всички трябва да участват в поемането на разходите", казва анализаторката Ирене Химона, цитирана от Ройтерс.

Сега се очаква да нарасне и натискът върху партньора на  BP в петролния кладенец "Макондо" Anadarko Petroleum. Въз основа на своя дял от 25% и на базата на платената от  Mitsui сума Anadarko би трябвало да се бръкне с около 2,7 млрд. долара. MOEX държеше 10 на сто от дяловете в петролния кладенец "Макондо", който бе разработван чрез платформата. 


Близки до компаниите източници обаче са заявили за Ройтерс, че в този случай BP ще иска по-висока сума.  Компанията отговаряше за пропорционална част от разходите, свързани с катастрофата, които BP оцени на 41 млрд. долара, включително наложените глоби, припомня Ройтерс. Според изчисления на специалисти и адвокати разходите, включително и наложените глоби, могат да бъдат дори и два пъти по-високи.

Междувременно BP обяви, че незабавно ще внесе сумата във фонда от 20 млрд. долара, който създаде за покриване на искове за обезщетяване на щети от разлива, подадени от частни лица, компании и държавни органи, допълва AP.

Британците продължават да обвиняват за екокатастрофата швейцарския си подизпълнител и оператор на платформата Transocean, защото той не е спазвал препоръките за безопасност. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още