IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпление в цената на петрола след неочаквания ръст на доставките

Данни на Американския институт по петрола показаха, че щатските запаси са се увеличили, докато анализатори не очакваха промяна

09:58 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойността на &quot;черното злато&quot; през тази година е силно повлияна от данните за високите доставки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стойността на "черното злато" през тази година е силно повлияна от данните за високите доставки. Снимка: Ройтерс

Цената на петролните фючърси се понижава в сряда, след като неочакваният седмичен ръст в доставките на “черното злато“ подчерта притесненията от високите нива на запасите, пише Market Watch.

Фючърсите върху суровия петрол WTI с доставка през юли поевтиняват с 61 цента, или 0,6%, до 94,77 долара за барел. Стойността е повлияна от доклада на Американския институт по петрола (АИП), който разкри, че щатските запаси от енергийната суровина са се увеличили с близо 9 млн. барела за седмицата, която приключи на 7 юни. За сравнение анкетираните от Platts анализатори не очакваха никаква промяна.

Действията на инвеститорите през тази година са силно повлияни от данните за високите петролни доставки. Докладът на АИП от миналата седмица показа, че общите доставки на американски суров петрол са достигнали 397,6 млн. барела – най-високо ниво от 1978 г. насам, когато агенцията започва своето статистическо отброяване.

Търгуваният на Лондонската борса сорт Брент с доставка през юли също губи от стойността си след доклада на АИП, като цената му се понижава с 44 цента, или 0,4%, до 102,52 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI и тези върху сорта Брент поевтиняха във вторник, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи минимално прогнозата си за ръста на световното търсене на енергийната суровина през 2013 г. с 10 хил. барела на ден спрямо доклада от месец май. 



От организацията предупредиха, че рисковете насочват към понижаване на търсенето. “Това се дължи до голяма степен на слабата икономическа перспектива в Европа, както и на всяка евентуална спънка пред икономическото възстановяване в САЩ“, отбелязаха още те.

При търговията с други енергийни продукти бензиновите фючърси с доставка през юли поевтиняват с 2 цента, или 0,7%, до 2,80 долара за галон, докато цената на дизела с доставка през юли остава непроменена на ниво от 2,85 долара за галон.

Фючърсите върху природния газ с доставка през юли също задържат позициите си, търгувайки се за 3,72 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още