IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се отправя към положителен край на седмицата

Петъчната търговия е колеблива на фона на очакваните данни за потребителското доверие и промишленото производство в САЩ

11:56 | 14.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цената на &quot;черното злато&quot; може да бъде пряко повлияна от резултатите от президентските избори в Иран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цената на "черното злато" може да бъде пряко повлияна от резултатите от президентските избори в Иран. Снимка: Ройтерс

Цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се колебае в петъчната търговия. Суровината тя все пак се отправя към завършване на седмицата на зелена територия на фона на очакваните по-късно днес положителни данни за потребителското доверие и промишленото производство в САЩ.

Цената на суровия петрол с доставка през юли се понижава минимално с 1 цент, или 0,02%, до 96,68 долара за барел, след като най-високото постигнато ниво в рамките на деня бе 96,79 долара.

Цената на петрола при търговията в четвъртък се изкачи с 81 цента, или 0,8 на сто, до 96,69 долара за барел – най-високоят резултат от 20 май насам според данните на FactSet. Покачването бе породено от по-добрите от очакваното статистики за продажбите на дребно и заявките за социални помощи, които предвещават добри перспективи пред търсенето на енергийни продукти.

Днес Университеът в Мичиган и Thomson Reuters ще съобщят предварителните данни за потребителското доверие в САЩ за месец юни, което се очаква да нарасне до 84,7 пункта. Постижението би било най-доброто в последните почти шест години. Пазарите очакват също така доклада на Федералния резерв за промишленото производство през май, което може да се увеличи с 0,1 на сто след понижението през април.

"Доходността на капиталовия пазар, повишаването на цените на жилищата и ниските стойности на бензина са допринесли положително за потребителското доверие през последните месеци", заяви главният икономист с ресор Северна Америка в Crеdit Agricole Майкъл Кери. "Последните спадове на фондовия пазар и увеличаването на лихвите по ипотечните кредити обаче може да забавят ръста в потребителското доверие през юни", добави още той.

Инвеститорите следят днес и политическата ситуация в Иран – един от най-големите световни производители на петрол, където се провеждат президентски избори.

Фючърсите върху американския суров петрол са на път да постигнат печалба от 0,7 на сто за седмицата, по време на която на пазарът получи противоречиви данни за петролните запаси в САЩ. Докладът на американската администрация за енергийна информация (EIA) оповести, че доставките на суров петрол са нараснали с 25 млн. барела за седмицата до 7 юни, достигайки до 393,8 млн. барела. За сравнение анкетираните от Platts анализатори не очакваха промяна.

Търгуваният на Лондонската борса сорт Брент с доставка през август се покачва в петъчната търговия с 24 цента, или 0,2%, до 104,71 за барел. Контрактите за юли изтекоха в четвъртък, затваряйки с ръст от 76 цента до 104,25 долара за барел.

Фючърсите върху природния газ с доставка през юли се задържат на ниво от 3,81 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Бензиновите фючърси с доставка юли също остават без промяна на равнище от 2,86 долара за галон, докато цената на дизеловото гориво с доставка през юли се покачва до 2,94 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
скъп петрол слаба икономика! Без петрол ново начало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още