IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва новата седмица с понижение

Само за часове черното злато заличи натрупания в петък ръст

09:41 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът започва новата седмица с понижение

Цената на търгувания в Ню Йорк петрол WTI започна новата седмица с понижение, което заличи целия натрупан в петък ръст. Тогава по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ предизвикаха оптимизъм, като намалиха опасенията за състоянието на американската икономика, пише Investing.

Лекият суров петрол с доставка през април поскъпна с 1% до 102,58 долара за барел в последния ден на миналата седмица. Измерена спрямо седмица по-рано, цената на американските фючърси изгуби скромните 0,01 на сто. Днес обаче лекият суров петрол губи 1,3 на сто до 101,30 долара за барел.

В петък Министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 175 000 работни места през февруари, или доста над очакванията за покачване от 149 000. Равнището на безработицата обаче се покачи леко до 6,7% от 6,6% през януари, тъй като повече хора се присъединиха към работната сила.

Оптимистичният доклад за работните места намали опасенията, че колебливите икономически данни от САЩ от последните няколко месеца ще накарат Федералния резерв да забави темпото си на свиване на покупките на активи.

Печалбата за петрола обаче бе ограничена на фона на данните от Китай. Изнесените през уикенда данни показаха, че китайският износ се е сринал с 18,1% през февруари на годишна база. Пазарните очаквания бяха за ръст от 6,8%. Вносът от своя страна се е покачил с 10,1% в ​​сравнение с прогнозите за увеличение от 8%.

Значителният спад в износа на Китай доведе до дефицит в размер на 22,98 млрд. долара в сравнение с излишъка от 31,86 млрд. долара през януари. Анализаторите очакваха излишък от 14,5 млрд. долара през втория месец на годината.

Отделен доклад показа, че инфлацията на потребителските цени в Китай e била 2% през февруари в съответствие с очакванията. Цените на производител пък са намалели с 2 на сто в ​​сравнение с прогнозите за спад от 1,9%.

Разочароващите данни подчертаха опасенията за забавяне на растежа на втората по големина икономика в света.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол брент с доставка през април поскъпна с 0,83% до 109,07 долара за барел в петък. Въпреки покачването обаче контрактите поевтиняха с 0,07 долара на седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още