IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шанхайската борса пуска деноминирани в юани петролни контракти

Китай е най-големият вносител на петрол в света и e нормално да има повече влияние върху цените, заяви шефът на борсата

13:34 | 13.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шанхайската борса пуска деноминирани в юани петролни контракти

Шанхайската борса е готова да пусне първите деноминирани в юани петролни фючърси, съобщава China Daily. Целта е контрактите да придобият широка популярност в Азия, след което да наберат и по-сериозно глобално влияние.

Ръководителят на борсата Ян Майдзюн заяви, че чуждестранните инвеститори ще имат право да търгуват с контрактите без да се налага да създават местен филиал на компаниите си. Впоследствие търговията ще се разшири, като в списъка със стоките ще попаднат също така някои благородни и цветни метали, както и естественият каучук.

"Борсата приключи всички технически параметри", отбеляза каза Ян, като посочи, че сега се очаква отговорът от страна на правителството.

"Китай е най-големият вносител на петрол в света. Съвсем естествено е страната да има повече влияние върху световните цени на суровината", отбеляза още ръководителят на Шанхайската борса.

Той не се ангажира с конкретна дата, но посочи, че цялостната процедура ще бъде финализирана до края на годината.

През септември миналата година Китай изпревари САЩ като най-голям нетен вносител на "черно злато" в света.

В свой доклад от началото на февруари Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) посочи, че азиатската страна е надминала Щатите основно поради увеличеното потребление на петрол в региона.

Според EIA Китай е бил отговорен за една трета от световната консумация на петрол през 2013 г. Очакванията за текущата година бяха запазени.

По време на обедната търговия в Европа в четвъртък петролът с доставка през април поскъпва леко с 0,37 на сто до 98,35 долар за барел. По-рано през търговията бе ударен сесиен минимум от 97,95 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
ааааааааааа така.......!!!!????...... започна се .......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Де-доларизацията върви вече от няколко години, но след 2008 г. доста се ускори. Украинската криза допълнително "налива масло в огъня". Де-доларизацията + безпрецедентното "печатане" на нови долари, прави съдбата на долара много ясна, за тези които имат очи да я видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Аз мисля, че ставаме свидетели на координирани действия на Китай и Русия. Те вече се договориха през януари, тази година да стартират взаимните си разплащания в национални валути! Това май е минало покрай ушите на големите трейдъри и капацитети тук!@supertrader, дали пък няма да допуснеш, че китайците са предвидили нещо подобно и са го сметнали и пресметнали в детайли и поне с няколко хода напред? Едва ли си мислиш, че тук от България такива като теб виждат нещата по-надеждно от китайските играчи...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мислиш ли, че населението в УСА може да замести като производител китайското? Или като се изтеглят от Китай, ще се преместят в централна африка? или пък в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Боян
преди 10 години
Това е изключително интересна новина, предполагам САЩ отдавна подготвят действия за да спрат това понеже долара ще изпадне в безтегловност за няколко години, ако все повече стоки не се търгуват в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Де-доларизарията, за която говореше Китай в ход. Долара е обречен, освен ако САЩ не бомбандират Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още