IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тайното оръжие" на Русия

Световната автомобилна индустрия ще пострада сериозно, ако Москва ограничи износа на паладий

11:00 | 24.04.14 г. 107
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство във фабриката за паладий &quot;Красцветмет&quot; в Красноярск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производство във фабриката за паладий "Красцветмет" в Красноярск. Снимка: архив Ройтерс

По-високите цени засягат основно автомобилната индустрия. Паладият се използва например за производството на катализатори за бензиновите двигатели. Приблизително 60 процента от световното потребление на паладий отиват именно за производството на автомобили. Останалата част се използва от електрическата и химическата промишлености, както и за изработването на протези. По време на кризата с паладия през 2000 г. автомобилните производители се опитаха да преминат към платина, от която също могат да се произвеждат катализатори. Този път обаче платината не е опция - разходите за благородния метал са почти два пъти по-високи от цената на паладия.

Но не само Русия може да влияе на цената на ценния метал. Страната произвежда 84 тона паладий годишно, като това я поставя на първо място сред производителите. На второто място обаче се нарежда друга проблемна страна - Южна Африка с годишни добиви от 73,1 тона за миналата година. Точно там заради вече двуседмична стачка в една от най-важните мини производството на суровината е почти блокирано.

Работодателите вече признават сериозността на ситуацията. Новото предложение, което са представили в понеделник, дава представа за тяхното отчаяние. То предвижда дори удвояване на заплатите. Работниците все още не са дали отговор на офертата. Но все пак се чуват все повече призиви за бързо постигане на съгласие. Ако стачката скоро не бъде потушена, това може да натисне надолу и цената на паладия. Делът на ЮАР от общото производство на метала възлиза на 37 на сто. Експертът на Commerzbank Вайнберг прогнозира обаче, че стачката ще продължи още известно време.

За разлика от златото или среброто, паладият не играе никаква роля за сериозните частни инвеститори. В същото време съществуват редица фондове и сертификати, които позволяват на инвеститорите да залагат на цената на паладий. Най-големият фонд за паладий е ETFS Physical Palladium Shares, който има обем от близо 500 милиона долара и има представители и в Европа.

В Южна Африка има още два борсово търгувани фонда. Колкото повече пари инвестират клиентите в тях, толкова повече паладий купуват фондовете. Така от пазара се отстранява част от метала. И докато производството в мините е блокирано от седмици, инвеститорите почти са изпразнили целия физическия пазар, се казва в коментар на Commerzbank.

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

96
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Да не са ти пуснали интернет на сергията, дето продаваш апартаменти?:) Ако не ти трябва-не го приемай за монета. От всичките ми писания(за половин романи *** само под тая тема) това ли хвана? ***...те за това нивото ти е като на бай Драган, дето го викам да ми коси тревата на вилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Приема се:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 3 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
между другото-финансирането на разни фондации (НПО-та) от САЩ в Бг е над 2 милиарда на година. Няма как да го докажа, знам го от човек, който е пряко отговорен за това, така, че приеми го за чиста монета. Това си е чиста манипулация...от типа ЕЖК/една жена каза/. Сигурно е част от опорните точки които е спуснала Моника Станишева към червените активисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Извинявам се за острите си коментари, наистина те засегнах. По принцип така гледам на крайно русофили и русофоби, което ти очевидно не си. Така, че приеми извиненията ми за острия тон, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
бързах да отговоря на Георги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а как може баш моите постове да пропускаш?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
между другото-финансирането на разни фондации (НПО-та) от САЩ в Бг е над 2 милиарда на година. Няма как да го докажа, знам го от човек, който е пряко отговорен за това, така, че приеми го за чиста монета. Истината е, че голяма част от тия 2 милиарда отиват за хубави неща, но все пак-10% да отиват за манипулация, кво правим? Заслужава ли си да търпим това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Като те нерекох про - руски, имах предвид, отношението ти по Украйнската криза. Съжлявам, че не го уточних. Просто признавам. че леко се засегнах от определенията дето беше ми дал, още повече, че като изключим евроскептицизма ти, който е очебиен, по почти всички теми, обсъждани тук с теб сме били на еднакви позиици.. Но това не е вжано толкова. Подркрепям и аз извода ти от последния пост и затова казвам, че това безумие, за което имат вина всички трябва да спре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
мнение. В момента даже критичните социолози в Русия му дават 80%+, даже голяма част от опозицията стои зад него(между другото, четох, че имал 70% одобрение и в България-толкова сме питомни за добър управляващ). Що не кажеш, че Швеция, Испания и Великобритания са монархии? Е-Русия пък си имат диктатор в древноримският смисъл. Как смяташ, че Хановерската династия(щото Уинзорската-или Сакскобургготската става чрез династичен брак) е дошла на власт? Смяташ, че не е имало кръв и пристъпвания на законодателството ли? Или смяташ, че са избрани от народа?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
мъча се да се сетя, коя е руската доктрина(съветска), според която те предупреждават, че ако някой се намърда в непосредствена близост до тяхната сфера на влияние ще яде шамари. А последващите доктрини винаги са допълващи, а не коренно изменящи предходните(с малки изключения). В доктрината на Кенеди(май Кенеди беше, доста отдавна съм ги чел) пише, че САЩ имат право да дават шамари дето им хареса-където преценят, че имат интерес. Благодарение на това има Варшавски договор за приятелство, съдействие и взаимопомощ. С две думи-руснаците са си предупредили(с което не стават автоматично прави) какво ще стане, ако се изсипе някой точно до тях. Та това е ненужно конфронтация с Русия. Самата Русия никога не е искала да бъде много демократична, да бъде носител на много свободни ценности(ако и пропагандата да казва друго) и си е доста последователна от как е Путин на власт. А дали той си е провел вътрешни реформи-ако иска и Цар може да се направи-това си е тяхна работа, а аз и ти нямаме право на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още