IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдъри заведоха дело срещу манипулации на цената на среброто

Обвиненията на пазарните участници са насочени към британската банка HSBC, германската Deutsche Bank и базираната в Токио Bank of Nova Scotia

10:25 | 28.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трейдъри заведоха дело срещу манипулации на цената на среброто

Три банки са заподозрени в злоупотребяване с правомощията им с цел манипулация на цената на среброто в нарушение на антитръстовите закони и правила в САЩ, съобщава International Business Times.

Обвиненията идват, въпреки че кредиторите по света попаднаха под засилен контрол от лятото на 2012 г. насам, когато бяха доказани манипулации с LIBOR – усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. Ставката се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции.

Последната жалба срещу британската HSBC, германската Deutsche Bank и базираната в Токио Bank of Nova Scotia е заведена във федералния съд в Манхатън. HSBC и Deutsche Bank са втората и третата по големина банки в света по обем на притежаваните активи.

По-рано тази година Barclays – 10-тата по големина банка в света, бе глобена с 45 млн. долара от Британския финансов регулатор, след като трейдър на банката призна за манипулиране на дневната спот цена на златото през 2012 г.

"Цените трябва да се определят от пазарните сили на търсенето и предлагането и да не се дължат на действията на банките", посочи по-рано този месец пред AFP Maрк O'Бърн, директор в специализирания брокер GoldCore.

Делото в Манхатън бе заведено от Джей Скот Никълсън, жител на щата Вашингтон. Решението му отразява позицията на широк кръг от инвеститори в благородни метали срещу трите банки, които определят дневната бенчмаркова цена на среброто. По думите им сегашната система за определяне на стойността на актива е остаряла.

Мащабните проверки на това как банките определят базовите цени на златото и среброто провокираха някои от кредиторите да се откажат от процеса. По-рано тази година Deutsche Bank заяви, че спира участието си в определянето на бенчмарковите стойности на пазара на метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ааа, че то в ЕС стават ли такива манипуалции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още