IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До колко може да спадне цената на петрола?

Опитът на Саудитска Арабия да задуши конкуренцията и шистовата революция в САЩ сочи постоянен спад в близкото десетилетие

10:56 | 29.12.14 г. 42
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за шистов петрол в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за шистов петрол в САЩ. Снимка: Ройтерс

До колко може да спадне цената на петрола – и колко време може да остане там? 50%-ият спад в цените на петрола повдига и двата въпроса. Докато никой не може да отговори със сигурност на първия, то отговорът на втория е доста лесен, смята анализаторът от Ройтерс Анатоли Калетски.

Когато Федералният резерв (Фед) на САЩ прекрати програмата си за наливане на ликвидност през октомври, той също така спря и основния двигател за американските ценни книжа през последните шест години. Докато централната банка продължаваше да залива пазара с пари, инвеститорите нямаха сериозни поводи за притеснение от икономиката, отчитаща едва 2% реален ръст. Сега инвеститорите се изправят пред по-волатилни пазари. В същото време те трябва да имат предвид по-бавния растеж на икономиката в Китай, минималния ръст в еврозоната и свиването на японската икономика, пише в анализ за Bloomberg Гари Шилинг.

Това широко разпространение на забавянето в търсенето, комбинирано с ефекта на изобилието от нефт, е причината цените на суровините да падат. Те спадат още от началото на 2011 г., но много хора не успяваха да забележат това до момента, в който цените на суровия петрoл се сгромолясаха, твърди Шилинг.

Ниските цени на петрола ще продължат дотогава, докато не се случи някое от две възможни събития, смята Калетски. Първата възможност, която повечето трейдъри и анализатори изглежда очакват, е Саудитска Арабия да възстанови монополната власт на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), щом веднъж постигне истинската геополитическа или икономическа цел, която доведе до спада в цените. Втората възможност е световният петролен пазар да достигне нормални конкуретнтни условия, при които цените се определят от пределните производствени разходи, вместо от монополната власт на Саудитска Арабия или ОПЕК. Това може да изглежда като нереалистичен вариант, но повече или по-малко така работеше пазарът в продължение на две десетилетия от 1986 г. до 2004 г., смята Калетски.

"Ние можем да сме сигурни, че който и от двата варианта да се сбъдне, успокоявайки цените, все пак ще отнеме известно време процесът да се развие", твърди Калетски. Неразумно е да се смята, че едва няколко месеца ще бъдат достатъчни на саудитците, за да разрушат оста Иран-Русия или да прекратят растежа на американската шистова индустрия. Също толкова невъзможно е пазарът да успее да премине от доминацията на ОПЕК към нормално конкурентно състояние. Множеството петролни инвеститори с „бичи“ настроения, които още очакват цената бързо да достигне предишните си нива, най-вероятно ще бъдат разочаровани. Най-доброто, на което те могат да се надяват, е нов и значително по-нисък диапазон на търговия. Той може да бъде установен докато многогодишните битки за надмощие в Близкия изток и за дяловете от пазара на петрол се разиграват, смята Калетски.

Ключовият въпрос тук е дали сегашната цена от около 55 долара за барел ще се окаже близо до дъното или тавана на новия диапазон. Историята на цените на петрола, коригирани спрямо инфлацията и дефлирани от индекса на потребителските цени на САЩ, предлага някои интересни подсказки. 40-те години откакто ОПЕК използва за пръв път своето „петролно оръжие“ през 1974 г. могат да бъдат разделени на три периода, твърди Калетски. От 1974 г. до 1985 г., американският бенчмарк за суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се движи между цени от 48 и 120 долара за барел в днешни пари. От 1986 г. до 2004 г., цената варира между 21 и 48 долара за барел (като изключим двете кратки промени заради руската криза от 1998 г. и войната в Ирак през 1991 г.). И от 2005 г. до тази година петролът се продаваше в диапазона си от 1974 г. до 1985 г. от 50 до 120 долара за барел, с изключение на два много кратки периода заради световната финансова криза от 2008-2009 г.

Тези три периода са важни, понеже диапазонът на търговията през последните 10 години е много сходен с този от периода на първото десетилетие на доминация на ОПЕК през 1974-85 г. 19-те години от 1986 г. до 2004 г. представляват съвсем различен режим, смята икономистът. Според него разликите между тези два периода могат да бъдат обяснени с разбиването на монопола на ОПЕК през 1985 г. и преминаването от монополно към конкурентно ценообразуване за следващите 20 години. От своя страна то бе последвано от възстановяването на монополното ценообразуване през 2005 г., когато ОПЕК се възползва от нарастването на търсенето в Китай.

Предвид историята, демаркационната линия между монополистично и конкурентно предлагане от малко под 50 долара за барел изглежда като разумна прогноза за това къде може да се озове границата на новия дългосрочен диапазон на търговията. Дали тези 50 долара ще бъдат дъното или тавана за цената на петрола, пита се Калетски.

Има няколко причини да се очаква новият диапазон на търгуване да бъде между 20 и 50 долара за барел, както е бил в периода 1986-2004 г. Натискът от страна на технологиите и притесненията за околната среда намаляват дългосрочното търсене на петрол и заплашват да превърнат голяма част от скъпия нефт извън Близкия изток в “изоставен актив”, сходен с големите залежи от нежелани въглища. Допълнителен натиск за ниските цени включва вдигане на санкциите срещу Иран и Русия и прекратяване на гражданските войни в Ирак и Либия. Тези четири държави, взети заедно, могат да освободят на световния пазар допълнителни резерви от петрол, които са по-големи от тези на Саудитска Арабия, твърди Калетски.

Американската шистова революция е може би най-силният аргумент за завръщане към конкурентното ценообразуване. Въпреки че добивът на шистов петрол е относително скъп, производството може да бъде спирано и подновявано относително по-лесно и по-евтино отколкото конвенционалното. Това означава, че при високи цени те ще могат да продават, а при ниски, да замразяват добива и така да изземат балансиращата роля на Саудитска Арабия. Логиката на конкуренцията подсказва, че пределната цена на производството на американски шистов петрол, изчислявана на 40 до 50 долара за барел, в бъдеще ще бъде таван, а не дъно, за световните цени на петрола, смята Калетски.

Това, което има значение, са не цените за проучване, добиване и транспорт на нефта. Важни са страничните разходи – цената за доставяне на нефта от момента, в който вече са положени петролопроводите. Тази цена е около 10 до 20 долара за барел в Персийския залив и приблизително същата за американските производители на шистов петрол., твърди Гари Шилинг.

Развиващите се страни, които разчитат на износа срещу чуждестранна валута, за да обслужват държавните си дългове, ще продължат да произвеждат и изнасят петрол дори при цени под тази на производството. Докато някой от основните производители не се уплаши и нe намали производството, цените на петрола ще останат ниски. Те могат да спаднат много повече от 50%-я спад до момента, смята Шилинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Водата няма да е гориво, а само акумулатор за складиране на енергията! С енергия разделяш водата на водород и кислород, а след това след отделяне на енергия и задвижване на двигателя отново се образува вода. Реално не повече от 0.00000001% от водата ще бъде превърната временно в нещо различно от вода и това по никакъв начин няма да повлияе на водните ресурси на планетата! Дори обаче да горяхме водата като петрола пак нямаше да свърши и за един милиард години :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
Ango
преди 9 години
По скоро е първото ти предположение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Нямам представа,но ми е забавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
абе, да не те мразят? Докато писах предишното още 2 минуса ти пляснаха... Да не си ги псувал на майка из форумите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
не знам кой си е позволил да ти плесне тия минуси за няколко минути, но очевидно нивото му на осведомяване е на четящ вестник Шок или Уикенд. Много правилно си отбелязал-и сега имаме проблеми с питейната вода. Едва 3% от общата вода в света е питейна и ако не се лъжа 1/5 от населението Няма добър достъп до питейна вода. Няколко милиона на година умират от заболявания пряко свързани с това. Сиреч-повече от СПИН и Ебола. Взети заедно.Има си статистики за тая работа-колко петрол заминава за гориво всеки ден и колко ни е недостига на вода. И за колко време ще свършим и този ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 10
Ango
преди 9 години
"Всички виждаме, че ЕС и САЩ са в конфликт с Русия за спора в Украйна." Конфликтът е между САЩ и Русия , и то в геополитически смисъл. Украйна и ЕС са само пейзаж. Щатите внимателно следят развитието на Русия и ако не се бяха намесили сега, организирайки конфликт в Украйна, щяха да "изпуснат влака", т.е. в мирни условия и високи цени на петрола Русия щеше да стане много богата и силна държава, а това е недопустимо от американска гледна точка. Самите Щати губят от ниските цени. Сега въпросът е кой ще издържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 3
amanotumnici
преди 9 години
Цената падна поради една много елементарна и фундаментална причина - ръст на предлаганите количества. Цената може да падне и в следствие на спад в търсенето, но в момента не съществува енергийна алтернатива в нужния мащаб.Спадът на цената не идва случайно. Потърпевши от това са големите износители, като например Русия. Всички виждаме, че ЕС и САЩ са в конфликт с Русия за спора в Украйна. Ако те ударят по джоба, те удрят във всички сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 10
многодобре
преди 9 години
Животът на планетата ни е стъпил върху водата, като опора, и благодарение на нея се развива.Самият факт,че ще се използва водата за гориво е равен на самоубииство!(това не е новаторска технология)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
освен ако не е морска вода съм на път да те разочарован-този метод ще се окаже по-смъртоносен и по-скъп от бензина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
70%, до колкото знам, но дори този процент ще пада, независимо от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още