IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощта на пустинята

Влизането на Катар в Deutsche Bank е част от глобална стратегия за купуване на политическо влияние, пише Handelsblatt

16:41 | 19.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Мощта на пустинята

Катар наистина заема съвсем малка територия, малко по-голяма от Ямайка. Около два милиона души живеят в малкото емирство, 80 процента от тях са гастарбайтери. И все пак малката пустинна държава е напът да се превърне в икономическа суперсила. Защото страната с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението използва своите петродолари, за да купува влияние в световен мащаб. А последното завоевание на катарците е доста солидно - Deutsche Bank, пише в свой анализ Handelsblatt.

С общо около 8 млрд. евро катарските шейхове влизат в най-голямата финансова институция в Германия. Първоначално те ще придобият акции за общо 1,75 милиарда евро на стойност 29,20 евро всяка. През юни те искат чрез емисия за издаване на права да придобият допълнителни акции на стойност 6,3 млрд. евро и така да увеличат дела си до около шест процента. По този начин шейховете ще изместят финансовия инвеститор BlackRock като най-големия акционер на Deutsche Bank и ще се превърнат в един от най-мощните инвеститори в Германия. 

Официалният инвеститор Paramount Services Holdings е собственост на катареца със звучното име Хамад бин Джасим бин Джабер Ал-Тани, който в продължение на дълго време е бил член на правителството на емирството в Персийския залив. До 2013 г. той е управлявал държавния инвестиционен фонд  Qatar Investment Authority (QIA) – един от основните инструменти на власт на шейховете с инвестиции в размер на 170 млрд. долара.

Затова и влизането в Deutsche Bank има и своя политически аспект. Катар преследва с инвестицията си двойна стратегия. От една страна, шейховете искат да подготвят по-добре емирството за бъдещето, ако в някакъв момент нефтът започне да привършва. От друга страна, Катар иска да увеличи своето политическо влияние чрез сътрудничество с европейски фирми. Сигурността на Катар следва да бъде тясно обвързана със сигурността на ключовите германски индустрии. Малката пустинна държава трябва да стане известна в целия свят, и то не само като страна домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

„VW, Porsche, Hochtief, Siemens, BASF, ние имаме много инвестиции в Германия", заяви бин Джасим бин Джабер Ал-Тани по време на Икономическия и инвестиционен форум в Берлин през 2013 година. Той е и човекът, който направляваше влизането на Катар в автомобилния производител Volkswagen през 2009 г. Чрез държавната инвестиционна компания Катар участваше след проваленото придобиване на VW от Porsche и в самия Porsche Holding, както и във Volkswagen. От Porsche Holding шейховете вече изтеглиха инвестицията си, но в производителя на автомобили VW те все още държат 17 процента от акциите, като по този начин са сред най-големите акционери на производителя заедно с провинция Долна Саксония и Porsche Holding.

Досега винаги шейховете се явяват за германските компании като „рицари в блестящи доспехи“, спасяващи ги в трудни моменти, и инвестират предимно в ключови отрасли. Чрез държавната технологична компания Qatar Solar Technologies Катар държи 29 процента от германската компания за слънчева енергия SolarWorld. По-специално във финансовия сектор шейховете държат в Европа и други важни участия. В швейцарския банков игант Credit Suisse катарците са вторият по големина акционер.

В момента шейховете преговарят с италианската Monte Dei Paschi за влизане в банката. А във Великобритания през 2008 г. те спасиха банковия гигант Barclays от национализация. И до днес властите разследват съмнителни плащания в тази връзка. Боб Даймънд, Джон Варли и други старши фигури от бившия мениджмънт на Barclays ще бъдат разпитани от британската антикорупционна служба Serious Fraud Office, която ускорява разследването за потенциални подкупи в сделката с Катар за спешната ликвидна инжекция от 2008 г. Британският финансов регулатор иска да наложи глоба от 50 милиона лири на банката, която последната оспорва, заради това, че не е разкрила такси за 322 милиона лири, платени на катарски инвеститори през 2008. С тази сума общият размер на таксите и комисионите, получени през 2008 г. от инвеститори в Катар, достигат 450 млн. лири.

Но катарците са активни не само във финансовия сектор – през 2010 г. те придобиха известния лондонски универсален магазин Harrods за 1,8 милиарда евро.

Списъкът се допълва във Франция - във френската енергийна компания Total Катар участва от миналата година с дял от три на сто, в медийната група Lagardère емирството държи 13 на сто, а веригата универсални магазини Printemps също е собственост на шейховете. Дори и френският футболен шампион Пари Сен Жермен си позволява топ звезди, като шведския нападател Златан Ибрахимович, с петродоларите на Катар.

За компаниите сделките в повечето случаи си струват. В несигурни времена катарците са считани за търпеливи инвеститори. Въпреки това те също очакват нещо в замяна. Със своето инвестиционно подразделение QIA шейховете очакват от всички подразделения средна възвръщаемост от 17 на сто. Според данни на Международния валутен фонд (МВФ ) чуждестранните инвестиции на Катар възлизат на 136 милиарда евро.

С парите, които ще спечелят от инвестициите си, шейховете също могат да засилят политическото си влияние в региона. Сунитското кралско семейство на Катар поддържа финансово Мюсюлманското братство в Египет. И бунтовниците, които се противопоставиха на либийския лидер Кадафи, радикалната палестинска организация Хамас и сирийските бойци срещу Асад се подкрепят с пари и оръжия от Катар. Освен това водещият новинарски канал в арабския свят, Al Jazeera, е базиран в Катар.

Тази политика разгневява особено силно шиитския съсед Иран, който отстъпва на Катар най-малкото във военно отношение, завършва Handelsblatt.

Повече по темата - в коментара на Нейра Чехич!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
а "смотаните" и "***" араби, работят за държавата си и народа. крайно време е да започнем да гледаме себе си, а не да търсим на другите кусурите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Много уместен въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Каквото и богатство да има по нашите земи, докато мърдат живи национални предатели или алчни корумпирани тарикати няма да имаме нито икономика, нито държава а само имитация на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Защото едни продажни елементи са се окопали в управлението и употребяват тези богатства за собствена и чужда угода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
ами ние като имаме и сме толкова богатства и сме умни и работливи, защо икономиката ни не е на тяхното равнище????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Милите граждани на емиратите, те друго, освен да продават нещо, за което не са се потрудили - не вярвам някой от тях да е правил този петрол или газ/ та, нещо друго от алъш-вериш с природни ресурси могат ли да правят, или Слънцето им е изпържило останалите способности?Лежането на сянка и бройкането на ханъми не се брои, това и бай ви *** го умее. "Мощта на пустинята". Мислите ли че, ако го нямаха този незаслужен подарък от Всевишния, щяха да са "икономика"?'бах тая крива нива, 'бах. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още