IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар променя трудовите закони заради строителните работници имигранти

Според Международната конфедерация на профсъюзите предложените промени няма да гарантират защита на работниците, както и минимално заплащане на труда

10:01 | 15.05.14 г.
Катар променя трудовите закони заради строителните работници имигранти

Катар обяви, че планира реформа на трудовия пазар заради засилващите се критики за правата на работниците имигранти в емирството, заети основно в строителния сектор, съобщава Ройтерс.

Властите обаче не се ангажираха с конкретни срокове за изпълнението на реформата. Освен това промените няма да гарантират защита на имигрантите, работещи в Катар, минимално заплащане, както и синдикална закрила. Единствено се въвежда изплащане на възнагражденията по банков път, за да се избегнат забавяния. Ще се приемат и стандарти за жилищното настаняване, за да се реши проблемът с условията, в които живеят имигрантите, заети в строителния сектор.

Катар има най-висок дял на имигранти работници на глава от населението в света. Проблемите с правата на работниците привлякоха вниманието на обществеността заради серията проблеми около строителството на инфраструктурата за световното първенство по футбол през 2022 г.

Натискът върху емирството се засили, след като през септември миналата година британският вестник Guardian съобщи, че десетки строителни работници от Непал са загинали, след като работодателите им не са им осигурили елементарни условия на труд, включително и вода.

Властите и в Катар, и в Непал засега отричат обвиненията на медиите.

Властите в емирството планират да отменят законодателството, според което в момента работодателят трябва да разреши на работника имигрант да смени работата си. Ще бъдат отменени и текстовете, които изискват одобрението на работодателите дори когато работниците искат да напуснат Катар.

Предвижда се и петкратно увеличение на глобата за работодател, за който се установи, че е задържал паспорта на работник. Не е ясно обаче как ще се контролира прилагането на глобите. В момента това се случва изключително рядко.

Предложенията за промените в трудовото законодателство в Катар следват препоръките на британската юридическа кантора DLA Piper. Компанията обаче препоръча и въвеждането на минимална заплата за всяка категория работници в строителния сектор.

Международната конфедерация на профсъюзите твърди, че над 1 200 мъже са загинали заради подготовката на Мондиал 2022 от 2010 г. насам. Емирството отрича и твърди, че няма нито един случай на загинал работник в процеса по подготовка за първенството.

Конфедерацията коментира, че предлаганите промени отново не дават никакви гаранции за работниците, които пристигат в Катар. “Нищо не се прави, за да се спрат смъртните случаи и да се предотвратят инцидентите сред работната сила”, посочва организацията в становище, публикувано късно снощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още