IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар намалява броя на стадионите за Мондиал 2022

Емирството се бори с нарастващите разходи за строителство

11:33 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Катар намалява броя на стадионите за Мондиал 2022

Катар намали броя на стадионите, които планира да построи за Световното първенство по футбол през 2022 г. заради нарастващите разходи и отлагането на някои обекти, съобщава Bloomberg.

Първоначалните планове на емирството бяха да изгради 12 стадиона, от които 9 напълно нови и 3 – ремонтирани и разширени съществуващи спортни съоръжения. В крайна сметка обаче ще бъдат изградени 8 стадиона,съобщи на пресконференция в столицата Доха Ганим ал Кувари, старши мениджър спортни проекти в организационния комитет за Мондиала.

Катар планира да похарчи над 200 млрд. долара за изграждането на нова инфраструктура във връзка с най-гледаното спортно събитие. От тях 34 млрд. долара ще отидат за изграждането на нови жп линии и метро, 7 млрд. долара ще бъдат инвестирани в пристанищата, а 17 млрд. долара – в летищата.

Стадионите ще струват на емирството около 4 млрд. долара, според министерството на бизнеса и търговията.

Катар се изправя пред сериозни проблеми заради нарастващите разходи за строителство и отлагането на редица проекти. Работата по инфраструктурата, необходима за провеждането на Световното първенство по футбол през 2022 г., започна по-късно от планираното. Закъснява и строителството на метрото, а изграждането на ново международно летище изостава от графика с 6 години.

Миналия месец официалната информационна агенция на емирството обяви, че бюджетният излишък на Катар се е свил с 1,4% в сравнение с предишната фискална година, докато разходите за реализацията на ключови проекти са се увеличили със 17 на сто. Централната банка на емирството очаква инфлацията да се увеличи до близо 4 на сто през тази година.

Освен стадионите, на които ще се играят мачовете от първенството, и пътната инфраструктура, Катар трябва да инвестира и в специални съоръжения за тренировки. Отделно емирството трябва да помисли и за климатизацията на спортните съоръжения заради високите температури във времето, в което ще се провежда Мондиала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още