IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработи ли "Първият закон на петрополитиката" в Русия?

Според теорията високите цени на петрола водят до засилване на авторитаризма в страните производителки, а ниските - до развитие на демокрацията

08:15 | 11.12.14 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще повярват ли руснаците на идеологията, която им предлага Путин? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще повярват ли руснаците на идеологията, която им предлага Путин? Снимка: Ройтерс

Преди пет години Томас Фрийдман формулира известния си „Първи закон на петрополитиката“, позовавайки се на изследвания, показващи тенденцията страните производителки на петрол да стават по-репресивни и агресивни с покачването на цената на петрола. Засилващият се авторитаризъм и болестен национализъм в Русия през последното десетилетие изглежда, че потвърждават теорията. Изобщо не е сигурно обаче дали законът ще проработи и в двете посоки. В Русия има сериозен скептицизъм дали продължаващият спад в цените на петрола ще обърне посоката на махалото на политическите процеси в страната, твърди анализаторът Леонид Бершидски за Bloomberg.

Фрийдман описва Първия закон така:

Цената на петрола и нивото на свободата винаги се движат в противоположни посоки за богатите петролни държави. Според Първия закон на петрополитиката, колкото по-високи са световните цени на суровия петрол, толкова повече свободата на словото, свободата на медиите, свободните и честни избори, независимата съдебна система, върховенството на закона и независимите политически партии отслабват. И тези негативни тенденции се подсилват от факта, че колкото повече расте цената, толкова по-малко чувствителни са петролните лидери за това какво мисли или казва светът за тях.

Съответно, съгласно Първия закон на петрополитиката, колкото по-ниска е цената на петрола, толкова повече петролните държави са принудени да направят стъпка към по-прозрачни политическа система и общество, да бъдат по-чувствителни към гласовете на опозицията и по-фокусирани върху изграждането на правните и образователни структури, които ще увеличат възможността на хората им, мъже и жени, да се конкурират, да създават нови компании и да привличат инвестиции от чужбина. Колкото по-ниско пада цената на петрола, толкова повече петролните лидери се вслушват в мнението на външния свят.

Фрийдман е може би най-красноречивият, но далеч не първият поддръжник на тази теория. Още през 2011 г. Майкъл Рос от Университета в Калифорния предложи солидни доказателства за това, че приходите от петрола са обратнопропорционално свързани със силата на демократичните институции. Обяснението му бе базирано на финансовата независимост на петролните държави от желанията на мнозинството от техните народи. Тенденцията е правителствените харчове да се фокусират върху финансово покровителство и върху предотвратяването на появата на активни социални класи, искащи сами да определят собствената си съдба.

Ако изследването на Рос бе по-популярно в Русия, либералите там биха могли да се подготвят за промяната в стила на управление на президента Владимир Путин. Постепенно той ставаше по-авторитарен, започвайки в началото на века, когато започна десетилетното увеличение на цената на петрола.

Следствие от Първия закон е тенденцията петролните държави да се държат агресивно зад граница. През юли Кулън Хендрикс от Университета в Денвър публикува статия, която показва, че „при цена над 70 долара за барел петролните държави са значително по-податливи към започване на диспути от непетролните държави“. Хендрикс твърди, че тенденцията при петролните държави е да харчат значителни суми за сигурност, за да пазят своите оскъдни ресурси. След това те използват силните си въоръжени сили, за да нападат други, тъй като имат чувство за безнаказаност.

В скорошна статия за Washington Post Хендрикс използва откритията си и тези на предшествениците си, за да обясни перченето на Русия, Иран и Венецуела при високите цени на петрола. Също така той предупреждава, че рязък спад в цените на петрола може да не направи света по-мирен. Появилата се като резултат несигурност в петролните държави ще ги направи уязвими за екстремистки фракции като Ислямска държава или в случая на Русия местни сепаратисти и ислямистки групировки.

„Прекалено много ли ще е да искаме щастлива среда?“, пита се Хендрикс. Условията за „щастлива среда“ изглежда съществуват сега. Петролът се търгува за под 70 долара за барел. С други думи, не прекалено ниско, за да потопи в неуправляем хаос Русия и повечето големи държави производителки на петрол, с възможното изключение на Венецуела. Ако теорията на петрополитиката, подкрепена от десетилетия данни, има някаква възможност да предсказва бъдещето, скоро Русия би трябвало да започне да предприема по-либерална вътрешна политика и да намали външната си агресия.

Засега Путин залага на чувството на патриотизъм, за да забави този курс. Руският президент се обърна към народа с призив стоически да стегнат коланите, така че Родината да може да запази геополитическите си амбиции. Московчани, с които авторът е контактувал, описват тази маневра като залог на цената на петрола. Путин и вътрешният му кръг се надяват, че цената ще скочи в близките година или две. Това ще позволи на Русия да подсили валутата си, да възобнови харчовете за финансово покровителство до предишните нива и да продължи да пръска пари за армията и полицията.

„Ако ние сме в цикъл на ниска цена, който ще продължи между пет и седем години, Путин и системата му ще бъдат изличени“, твърди съветник в администрацията на бившия президент Дмитрий Медведев. „Не знам с какви средства, но в дългосрочен план, хората ще откажат да свиват коланите си, тъй като предложената от Путин идеология не е достатъчно привлекателна“.

Това би било потвърждение на теорията, според която евтиният петрол насърчава демокрацията и възпира авторитаризма. В крайна сметка, това се случи на Съветския съюз само след няколко години на ниски цени на петрола в края на 80-те години на миналия век. Ако петролът остане евтин, истинският тест за Путин ще дойде през 2016 г. Ако комбинацията от репресии и националистическа реторика го остави достатъчно популярен или всяващ страх, което не е ясно, тъй като социологическите изследвания са невъзможни за разгадаване, Първият закон на петрополитиката може да има нужда от ревизиране. Ще трябва да бъде добавено изключение за притиснат в ъгъла диктатор, който все пак успява да се задържи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 9 rate down comment 7
Fair
преди 9 години
Декември е. Наближава Коледа. В "най-демократичната и цивилизована" страна на света обаче Merry Christmas във все повече щати със закон е забранен поздрав. Било обидно за "останалите." Някой да е чул диктатора Путин да е налагал подобни закони!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://rt.com/news/213291-shirtfront-abbott-word-year/ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 18
hevito666
преди 9 години
....искам да ви кажа на всички *** *** , които превъзнасяте черната *** и *** - че внуците ви ще са казват съответно:- Разпран *** Ибрямов - Разцепена *** ЕврейскаПоздрави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 7
khao
преди 9 години
абе и ти да си взимаше хонорара в рубли и ти така щеше да пишеш тук :) Но не се притеснявай, тяхната мизерия ТИ никога няма да е изпиташ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 25 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
Това което забравят умишлено да споменат за Русия е че тя е и промишлена демократична държава а не като съюзника им Саудитска Арабия с мързеливите си и некадърни араби. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Е ....Путин малко са го насилили и поизкривили за да влезе в подходяща за анализа им рамка но иначе в общи линии така си стоят нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 9 години
Ха ха! Корабът потъва! Ха ха! Вода има за всички руснаци! Ха ха! Вие вероятно ще кажете, ама то това е подводница. Ха ха! На мен лично ми омръзна от Ха Ха коментатори. Ха ха, някой ми е изпил акъла! Ха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 30 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Сега като се замислих, може и да е верен този закон! Периодът на най- високите цени на нефта не съвпада ли с периода, обхващащ доклада на сенатската комисия за зверствата и инквизициите из незаконните затвори на една американска правителствена агенция? И сега, като паднаха цените на нефта, внезапният демократичен тласък в американското общество изкара на светло средновековните похвати на "стражите на демокрацията"! Дано ни поскъпне пак петролът, че докладът ще потъне както и този от Абу Гариб, некъде под пластовете гъста, лепкава демокрация... Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 40 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Русия добива нефт - това и петролна диктатура! УСА добива нефт - това е шистова революция! Русия печели от добив на нефт и газ - това е престъпление на олигархиятя и Путин. УСА печели от добив на нефт и газ - това е бизнес!Русия добива евтини нефт и газ по конвенционален, щадящ природата способ - това е тъпашка изостаналост. УСА инжектира милиони тонове отрови в земята и вадят най-скъпите въглеводороди - това е технологична революция и шистов бум!УСА печати денонощно долари и ги раздава на банките, които ги раздават на бизнеса да работи и на бройлерите да си плащат сметките - това е икономика. Рашките харчат каквото изкарат - това е беднотия и комунизъм!Руската полиция ошамари десет човека заради неспазване на закона, намирисващо на опит за държавен преврат - това е диктатура и средновековен гнет. Полицаите в УСА си правят каунтър страйк ежедневно с живи хора - това е опазване на закона и демократичните ценности! Сега и "Първи закон за петрополитиката на Путин"! хахахаха...,!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 10
dr.5rov
преди 9 години
Точно така. Ако е верен първият закон на петрополитиката, то следва да очакваме скоро САЩ да станат най недемократичната страна, следвани от Саудитска Арабия и после Русия. Сега с този закон вече мога да си обесня някои странни явления в Норвегия и Англия, които са много далече от разбирането за свобода и демокрация.И последно следствие от този закон - ние тук в България сме сред най-демократичните и свободни общества, защото нямаме никакъв петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още