IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ресурсният национализъм" на Путин е заплашен

Двойният удар от западните санкции и спадащите цени на петрола предизвиква сериозни проблеми за президента, смята руски анализатор

12:10 | 01.12.14 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин говори пред генералитета си в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин говори пред генералитета си в Сочи. Снимка: Ройтерс

По време на управлението си в Кремъл Владимир Путин се ползваше от два основни източника на политическа власт. Единият са високите цени на петрола, които дойдоха в рамките на неговото управление по време на икономическия бум. Другият фактор е патриотичният плам, който той поддържа чрез разпалване на регионални конфликти. Сега цените на петрола падат като камък. Ще успее ли руският президент да се осланя само на патриотичната мобилизация, пита се политическият анализатор от Московския институт "Гайдар" Кирил Рогов във Financial Times.

Изминалото десетилетие видя два периода на растящи цени на петрола. Единият завърши през 2008 г. с настъпването на световната финансова криза. Другият започна 3 години след това. Миналата седмица барел петрол се търгуваше за едва 70 долара в сравнение със 105 долара през юни. Руските производители със сигурност усещат натиска.

Последният спад отбелязва момент на голяма опасност за Путин. За последното десетилетие и половина, откакто той за пръв път стана президент, правителството укрепи контрола си върху петролната индустрия и увеличи ролята си във финансовия сектор. Пълзящата вълна на национализация намали стимулите за инвестиции и отне ресурсите, нужни за частни инвестиции. Това не е безпрецедентно: в богатите на природни ресурси страни хората обикновено са положително настроени към идеята за национализация. Но те очакват едно нещо – дивиденти. 

В ранните години на президентството на Путин, те не бяха разочаровани. Приходите от петрола увеличиха потреблението и стимулираха растежа. По-голямата част от парите бяха разпределени през пазарни канали. Вторият бум на цените на петрола доведе до повишение на икономическото представяне. През 2012 г. и 2013 г., когато цените бяха близки до 100 долара, икономиката беше близо до стагнация.

Липсата на инвестиции доведе до увеличаващи се цени, потреблението забави ръста си и раздаването на приходите от петрола зависеше от щедростта на държавата. В началото на това десетилетие държавните разходи бяха с една четвърт по-високи спрямо средата на миналото. Голяма част от тях отиваше в програми за социално подпомагане, по-високи пенсии и заплати на държавни служители, както и военни разходи.

Този подход понякога се нарича „ресурсен национализъм“ и сме го виждали и преди, например в Ирак при управлението на Саддам Хюсеин или Венецуела при Уго Чавес. Неизбежно тази политика води до конфронтация със Запада и режимът се затваря в себе си.

Политиците, които следват този път, често се обявяват за регионални лидери и започват конфликти със съседни страни, за да се възползват от патриотичната мобилизация. Конфликтите зад граница са източник на легитимност у дома. Те предлагат оправдание за репресиите и привличат хората към националистическата реторика. Обявените цели на конфликта са без значение, важна е самата продължителност на конфликта. Разглеждани по този начин, безнадеждни войни изглеждат рационални, въпреки цената.

Преходът от мек авторитаризъм към тоталитарна власт зависи от три предпоставки: широка обществена подкрепа, мълчаливата подкрепа на елита и икономика, която не запада прекалено бързо. Засега обществената подкрепа е най-силната карта на Путин. След период на спад, рейтингът му на одобрение скочи до 85% през юни.

Това може да е подвеждащо. В авторитарен климат подобни стойности са изключително съмнителни. Публичната дискусия, доколкото я има, е маргинализирана и проучванията на общественото мнение показват само изопачена картина. Въпреки че антизападните настроения се засилват, начинът на живот на руснаците сега е много по-западен отколкото когато и да било преди. Преди две години десетки хиляди излязоха по улиците на Москва и Санкт Петербург, настоявайки за модернизация и промяна.

Елитът започва да се страхува предвид явната популярност на Путин. Но най-сериозната опасност идва от икономиката. Двойният удар от наложените санкции и спадащите цени на петрола предизвиква сериозни проблеми за президента. Репресивният апарат още не е завършен и страната не е изцяло затворена към външния свят. Кремъл се колебае, чудейки се дали да ескалира конфронтацията или да намали напрежението, докато новата икономическа реалност се намести.

Логиката на ресурсния национализъм не познава връщане назад. Режим, който не пуска контрола върху природните богатства на страната, не може да създава благоденствие. Вместо това Путин трябва да провокира патриотичните чувства на хората си. Това означава да засили конфликта си със Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ами...айде като юрист да ми обясниш какъв агресор е Путин? Извор на международните правни норми са прецедентите и международните договори...коментирай като юрист(какъвто вече имам огромни съмнения, че си) тия прецеденти: референдума на Фолкландските острови, референдума в Косово и референдума в Крим. Обясни ми разликата. КАТО ЮРИСТ. Знаеш ли-почвам да си мисля, че Михаля е прав-ти си платено човече, което от право разбира колкото аз разбирам от самолетостроене. Не съм фен на Русия, но е нейно право да използва Газпром като оръжия-както САЩ ползват МВФ и ЕС ползва СБ. Или както в момента ползват СА за оръжие срещу Русия. Или пак ще ме игнорираш-щото не съм ти удобен, нали, въздух под налягане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
37- С простаци човек обичайно не се занимава- или ги смачква , или не им обръща внимание. Никога не съм предизвиквала с коментарите си който и да е коментатор в този форум. За това не разбирам- ЗАЩО постоянно се заяждате с мен? ЗАЩОТО ТВЪРДЯ, ЧЕ *** Е АГРЕСОР В УКРАЙНА, ЧЕ РФ НЕЗАКОННО АНЕКСИРА КРИМ, ЧЕ РФ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА И ЧЕ *** ИЗПОЛЗВА ГАЗПРОМ КАТО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ЕС /Т.Е. И СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ? ЗА ТОВА не съм ви удобна , нали, ***?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
"...? Това е "железния кон", регистриран под нов ник.." Докажете твърдението си! Ако не го докажете, сте ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК! Интересно- въпросното лице с ник "железен кон" дали има юридически познания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Ало, юрист-консултчето, http://***.iea.org/newsroomandevents/pressreleases/2014/december/how-the-eu-can-progress-towards-an-energy-union.htmlКак беше, "пии от извора", преди да си изразяваш мнението на "гражданин(ка)" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
*** цирка стана! Не е истина! Наистина ли му вервате на тоя че е жена? Това е "железния кон", регистриран под нов ник, за да си слага повече плюсове по мненията... хаха! Може обаче да има и комерсиални причини, напр. - да се отразява и на хонорара, знам ли... хаха! Има даже още няколко подобни писачи тук - кой знае колко от тях са едно и също лице... хаха!btw, "юриста", пусни адреса на кантората да видя дали си ми на път. Може и на лични. Дет се вика, мога и като юрист да те пробвам... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
сорка, прав си. Аз млъквам по темата за вин чунга(последно казвам-крайно е неефективен).По темата за Путину...не го мислете човека-запада му затвърди позициите, сега вече е наистина несменяем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 2
thaddeus
преди 9 години
Това, жена в ПМС си направо .... Хайде да намалим офтопика и се прудържаме към темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
айде бе, я прочети надолу твоите постове...или циците между раменете ти(ползвам твоята стилистика) ти дават един вид индулгенция и право ти да сипваш, но другите да не могат:)От моя гледна точка ти го играеш възмутена, че някой не приема твоята дефиниция за "коректно" и за това реагира(както споменах) като изнасилена девойка(пак казвам-дано бъркам). Май си забравила уроците си от първи курс. Всеки има право на мнение и може да си говори каквото си иска-това включва и мнението на някой, че си платен драскач. Заплахата за саморазправа-ти би трябвало да го знаеш най-добре-не ти прави чест на професията, с която така гордо си окичила вместо прякор. И ако първото е просто мнение, то второто, ако не се лъжа ни вкарва в дебрите на наказателният кодекс. Ти ми кажи-кой е прекрачил границата-Мави, Михаля, или юриста във форума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
Не ме касае кой какво мисли за мен. Като всеки гражданин на Р. България имам правото да си напиша мнението под статия , по въпроси, касаещи съдържанието на статията. Изисквам нормално отношение към мен - най- малкото, щом не обиждам никого, да не бъда обиждана. Ако това не се включва в "коректното" общуване в този форум, просто няма да пиша тук - елементарно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ама забранено ли е някой да изказва съмнения, за това дали си платена или не:) коя си ти да забраняваш на михаля и на мави да си казват мнението, че чак и с бой ги заплаши:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още