IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият упадък на Русия

Кризата в Украйна разкрива недостатъците на руския държавен капитализъм, посочва анализатор пред Economist

16:37 | 03.10.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин е изправен пред тежки времена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин е изправен пред тежки времена. Снимка: Ройтерс

Признаци на икономически дисбаланс в Русия се появиха много преди анексирането на Крим или войната в Донбас, Украйна, пише авторитетното британско списание The Economist.

Моделът на растеж на страната, при които печалбата от продажбата на петрол и газ се инвестираше в подкрепа на потреблението изчезна в момента, когато Владимир Путин се върна на президентския пост през 2012 г. Същевременно той отказа да предприеме подход, базиран на иновации и инвестиции, притеснен от възможността за неприятни политически последствия.

Този нов стагниращ подход доведе до много по-лоши последствия от комбинирания ефект от санкциите на Запада, липсата на достъп до финансиране, изтичането на капитали и атмосферата на несигурност.

"Pазпростирането на икономическите негативи от кризата в Украйна разкрива недостатъка на държавния капитализъм", заявява Александър Климент от мозъчния тръст Eurasia Group. "Когато нещата вървят добре, силата на пазара помага за укрепването на държавата. Но когато държавата започне да има проблеми с външния свят, икономиката страда драматично", допълва той.

Алексей Кудрин, който е бивш министър на финансите, предупреждава, че растежът може да бъде с един процентен пункт по-нисък във всяка една от следващите три години. "Ще се движим на ръба на рецесията през цялото време", заяви той по време на среща на инвеститори.

"Путин се обзалага, че може да направи достатъчно, за да защити основния си електорат – държавни работници и жителите на областните градове – от последиците от забавянето на икономическия растеж, като същевременно повиши разходите в подкрепа на бизнес елита", казва Климент.

По думите му Кремъл ще обвини Запада за своите трудности, като същевременно даде приоритет на разходите за заплати, отбрана и други части на държавния сектор. Само военните разходи ще достигнат 4% от БВП през 2015 г., което представлява увеличение от повече от 80 млрд. долара спрямо тази година.

През септември руското правителство представи нов бюджет за периода 2015-17 въз основа на редица предположения, които изглеждат нереалистично оптимистични: инфлация от 6% (според някои анализатори ще е близо 8%), ръст на БВП от 1,2% (най-оптимистичният сценарий на Световната банка за следващата година е за ниво от 0,3%) и международна цена на петрола от 100 долара за барел (цени спаднаха под 95 щатски долара за барел през този месец и по-нататъшни понижения са твърде вероятни).

Изследвания на Economic Expert Group показват, че поевтиняване на барел петрол от 1 долара води до загуба в размер на 2,3 млрд. долара за бюджетните приходи. Тъй като петролът и газът са отговорни за около половината от правителствените постъпления, способността на Кремъл да си купува социален и политически комфорт е в опасност.

"Рискът е от изпадане в цикъл на нисък или нулев растеж, висока инфлация и девалвация на рублата. Санкциите драматично ускоряват най-лошия сценарий", посочва Наталия Орлова от Alfa Bank. Политическият и бизнес елит на страната се пренастройва към по-голямо търсене за по-малко пари. Импулсът за контрол на ресурсите не се основава на желанието тези пари да се разпределят по-ефективно, а да отиват до определен кръг от фирми и банки", добавя тя.

Изискванията на националната сигурност са удобен претекст за подбив на критичните гласове. "Новият закон, които ограничава чуждата собственост на медийните компании ще засегне руското издание на Forbes и ежедневника "Ведомости". Националната сигурност стана универсален начин да прокарват всякакви глупости", казва Татяна Лисова, редактор във "Ведомости".

Алчността, маскирана като патриотичен дълг също може да обясни проблемите на Владимир Евтушенков, милиардер и ръководител на холдинговото дружество "Система", който сега се намира под домашен арест. Смята се, че дългогодишният довереник на Путин Игор Сечин, който ръководи държавния гигант "Роснефт", е пожелал петролната компания на Евтушенков "Башнефт", за да укрепи спада на производството.

Западните санкции направиха изплащането на дълговете на "Роснефт" трудна задача и блокираха финансирането за нови инвестиции на фона на опитите на компанията да разшири добива си в Арктика. С оглед прокурорските призиви "Башнефт" да бъде предадена обратно на държавата, перспективата пред компанията за национализация не е никак далеч от истината.

По този начин Русия най-накрая може да реализира жадувания нов икономически модел, който обаче едва ли е това, което ще предостави много перспективи за възобновяване на растежа в обозримото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"На рождения ден на руския президент Владимир Путин европейски художници монтираха негова фигура на мястото на липсващия крак на огромния стол-паметник в Женева, който символизира протестът срещу военни конфликти. За целта активистите са направили триметрова фигура на президента на Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Китай обяви визитите на председателя на Държавния съвет Ли Кецян в Германия и Италия, и в същото време предупреди Европа, че по-нататъшни опити да бъдат скарани Китай и Русия са безсмислени.Позициите на долара като световна валута могат да се разклатят. Вината за това е санкционната политика на американските власти. Това не толкова отдавна заяви бившият член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Рон Пол.Сред най-опасните за долара фактори политикът посочва преминаването на големите държави към взаимно разплащане в национални валути и загубата на доверие от страна на европейските банки.Антируските санкции са сериозна грешка, предупреждава американската администрация политикът Рон Пол. Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_09_02/Sankciite-mogat-da-lishat-dolara-ot-statuta-mu-na-svetovna-valuta-8370/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"......Доколкото си спомням всички империи се разпадат след около или малко повече....Ами Руската империя е по-млада, но явно е дошъл и нейният ред...."===Е хубаво де, ако си прав, какво печели България от това!? Или има надяващи се да ни подарят Сибир? Всички суровини докато стигнат до нас ще трябва сума и граници да минават. С всичките ще трябват споразумения. Всички ще искат пай. Да не говорим за хаоса който би станал току отсреща черноморското ни крайбрежие. Моли се да не става! Дедо ти Маккейн, ще си пече стария *** на някой тропически остров докато ние мръзнем зимата гладни. Няма да си спомни дори името, на послушния си губернатор който който изскочи отнякъде..:)))).. и самоотвержено се хвърли на амбразурата, сякаш него са го нападнали, /"Русия е една националистическа и агресивна държава", казва той на . "Франкфуртер алгемайне цайтунг"." като същински Матросов/, да брани американския "брат" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"......Доколкото си спомням всички империи се разпадат след около или малко повече....Ами Руската империя е по-млада, но явно е дошъл и нейният ред...."===Е хубаво де, ако си прав, какво печели България от това!? Или има надяващи се да ни подарят Сибир? Всички суровини докато стигнат до нас ще трябва сума и граници да минават. Със всичките ще трябват споразумения. Всички ще искат пай. Да не говорим за хаоса който би станал току отсреща черноморското ни крайбрежие. Моли се да не става! Дедо ти Маккейн, ще си пече стария *** на някой тропически остров докато ние мръзнем зимата гладни. Няма да си спомни дори името, на послушния си губернатор който който изскочи отнякъде..:)))).. и самоотвержено се хвърли на амбразурата сякаш него са го нападнали " "Русия е една националистическа и агресивна държава", казва той на . "Франкфуртер алгемайне цайтунг"." /като същински Матросов/, да брани американския "брат" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
И хуу, руският капитализъм е държавен, а какъв е американският? Не праща ли държавата УСА държавни самолетоносачи по цял свят да разчистват територии за американския бизнес? Чия е ЕксъмМобайл, та Обама да решава с кого може или не може да прави бизнес? И кой ще реши дали частната френска компания DCNS ще достави на руснаците двата кораба, само единия или няма да ги достави хич и кой ще плати масрафа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
"Признаци на икономически дисбаланс в Русия се появиха много преди анексирането на Крим или войната в Донбас, Украйна, пише авторитетното британско списание The Economist."Не твърдя че "Руския модел за развитие " е най правилния", но самия факт че се НАЛОЖИХА санкции НЕ подкрепя тезата на "Економист"! :) Така де..къде е логиката ако и без това нещата в Русия са зле да понасяш загуби /каквито и по размер да са/ за да разрушиш нещо което и без това пада!? Нещо не се връзват нещата. Чини ми се, че нещата стоят по друг начин и възхода на долара подкрепя съмненията ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Пак засилки, пак квалификации, пак вестникарски цитати! Ако базата ти за мислене се свежда до това, което прочетеш в няколко западни медии, то ти имаш сириозен проблем! Да плещиш за самоизолация на Русия говори, че даже и тези източници не четеш качествено! Само интелектуален бройлер може да пише с такова вътрешно убеждение за технологичната безпомощност на държава като Русия. Както казваше един познат за "тъпите" руснаци, дето не можели нищо да правят: "абе щом вече един век най-богатите и стиснати евреи трошат луди пари да ги яхнат и все не успяват, щом държава като САЩ троши луди пари да ги дебне и да им наднича денонощно в килера и под завивките, явно нещо са се научили да правят и това едва ли е мармалад и секс!" хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Стоянчо пиле, ти остави моите хапчета и погледни на картата на Русия и сподели тук за каква точно империя плещиш, щото там освен Чечня и Абназия аз територии на нерускоговорящо население не виждам. Виждам Големи маси чисти руснаци, живеещи в гранични на Русия територии на нововъзникнали държави, подобни на нашия случай с Макидония. Би ли споделил кои са имперските територии на тази страшна имперска хидра Русия, след като доброволно, без капка кръв дадоха независимост на всичките си съюзни републики в рамките на един акт и даже харизаха вековни руски територии, населени с компактно руско население, както случая с Украйна? За да дадеш смислен отговор на тези въпроси, за съжаление няма да ти помогнат никакви хапчета! Ще ти трябват акъл и образование, ама едното май е генетичен пропуск на природата, а другото - твой. Май вместо да учиш, си гонил комуникти по площадите! Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Ох, са па започна и католиците. Май те са истинските фашуги, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 5
Eon
преди 9 години
Е те и Норвегия имат нефт и газ - ама що тъй са различни в икономическо естество?Нито империя имат, нито искат да имат. Имат само глави на раменете си, които явно не са празни. И що ли ми се иска да живея в Норвегия, а не в Русия...Не става само с газ, нефт и оръжия - трябва и малко акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още