IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият упадък на Русия

Кризата в Украйна разкрива недостатъците на руския държавен капитализъм, посочва анализатор пред Economist

16:37 | 03.10.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин е изправен пред тежки времена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин е изправен пред тежки времена. Снимка: Ройтерс

Признаци на икономически дисбаланс в Русия се появиха много преди анексирането на Крим или войната в Донбас, Украйна, пише авторитетното британско списание The Economist.

Моделът на растеж на страната, при които печалбата от продажбата на петрол и газ се инвестираше в подкрепа на потреблението изчезна в момента, когато Владимир Путин се върна на президентския пост през 2012 г. Същевременно той отказа да предприеме подход, базиран на иновации и инвестиции, притеснен от възможността за неприятни политически последствия.

Този нов стагниращ подход доведе до много по-лоши последствия от комбинирания ефект от санкциите на Запада, липсата на достъп до финансиране, изтичането на капитали и атмосферата на несигурност.

"Pазпростирането на икономическите негативи от кризата в Украйна разкрива недостатъка на държавния капитализъм", заявява Александър Климент от мозъчния тръст Eurasia Group. "Когато нещата вървят добре, силата на пазара помага за укрепването на държавата. Но когато държавата започне да има проблеми с външния свят, икономиката страда драматично", допълва той.

Алексей Кудрин, който е бивш министър на финансите, предупреждава, че растежът може да бъде с един процентен пункт по-нисък във всяка една от следващите три години. "Ще се движим на ръба на рецесията през цялото време", заяви той по време на среща на инвеститори.

"Путин се обзалага, че може да направи достатъчно, за да защити основния си електорат – държавни работници и жителите на областните градове – от последиците от забавянето на икономическия растеж, като същевременно повиши разходите в подкрепа на бизнес елита", казва Климент.

По думите му Кремъл ще обвини Запада за своите трудности, като същевременно даде приоритет на разходите за заплати, отбрана и други части на държавния сектор. Само военните разходи ще достигнат 4% от БВП през 2015 г., което представлява увеличение от повече от 80 млрд. долара спрямо тази година.

През септември руското правителство представи нов бюджет за периода 2015-17 въз основа на редица предположения, които изглеждат нереалистично оптимистични: инфлация от 6% (според някои анализатори ще е близо 8%), ръст на БВП от 1,2% (най-оптимистичният сценарий на Световната банка за следващата година е за ниво от 0,3%) и международна цена на петрола от 100 долара за барел (цени спаднаха под 95 щатски долара за барел през този месец и по-нататъшни понижения са твърде вероятни).

Изследвания на Economic Expert Group показват, че поевтиняване на барел петрол от 1 долара води до загуба в размер на 2,3 млрд. долара за бюджетните приходи. Тъй като петролът и газът са отговорни за около половината от правителствените постъпления, способността на Кремъл да си купува социален и политически комфорт е в опасност.

"Рискът е от изпадане в цикъл на нисък или нулев растеж, висока инфлация и девалвация на рублата. Санкциите драматично ускоряват най-лошия сценарий", посочва Наталия Орлова от Alfa Bank. Политическият и бизнес елит на страната се пренастройва към по-голямо търсене за по-малко пари. Импулсът за контрол на ресурсите не се основава на желанието тези пари да се разпределят по-ефективно, а да отиват до определен кръг от фирми и банки", добавя тя.

Изискванията на националната сигурност са удобен претекст за подбив на критичните гласове. "Новият закон, които ограничава чуждата собственост на медийните компании ще засегне руското издание на Forbes и ежедневника "Ведомости". Националната сигурност стана универсален начин да прокарват всякакви глупости", казва Татяна Лисова, редактор във "Ведомости".

Алчността, маскирана като патриотичен дълг също може да обясни проблемите на Владимир Евтушенков, милиардер и ръководител на холдинговото дружество "Система", който сега се намира под домашен арест. Смята се, че дългогодишният довереник на Путин Игор Сечин, който ръководи държавния гигант "Роснефт", е пожелал петролната компания на Евтушенков "Башнефт", за да укрепи спада на производството.

Западните санкции направиха изплащането на дълговете на "Роснефт" трудна задача и блокираха финансирането за нови инвестиции на фона на опитите на компанията да разшири добива си в Арктика. С оглед прокурорските призиви "Башнефт" да бъде предадена обратно на държавата, перспективата пред компанията за национализация не е никак далеч от истината.

По този начин Русия най-накрая може да реализира жадувания нов икономически модел, който обаче едва ли е това, което ще предостави много перспективи за възобновяване на растежа в обозримото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 14
kane
преди 9 години
Извода че ЦРУ е подчинен на свръх богати индивидуалисти е веренс това се характеризира строя наречен Фашизъмсамата машина Пентагона и Сащ са управлявани от най-богатите хора на планетата, забележете - много от тях не са дори американци или са чисто формалнокакъвто е и Сорос, но той по-скоро не част от "лошите" империалисти/или поне дава парите си то този начин, че да не можеш да го обвиниш само за лош/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Това са пълни глупости, защото за да развиваш други индустрии ти трябват ноу хау, пари, и добра среда за предприемачите, но самоизолирането на Русия от най-развитите икономики ги лишава точно от тези неща!Никоя самоизолирала се държава от световната икономика не е прокопсала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Именно! Някъде гледах интервю на някакъв мозък, че всъщност сегашната ситуация е огромен шанс за Русия да стъпи на собствените си крака и да започне да се развива със свои сили. Няма да е лесно, но е единственият шанс да останат сила. Иначе - бензиностанция с огромен шанс някой след Путин просто да я продаде или даде под аренда.Тъй като е много по-лесно да купуваш, отколкото да произвеждаш, от лесните кинти от газ и нефт са се докарали до там, че и традиционни техни производства - тежко машиностроене, производство на граждански самолети, сондажно и минно оборудване, кораби и пр. са ликвидирани и са минали на внос - по-лесно и даже по-евтино. Човекът твърдеше, че ако Русия беше останала още 5 години в същата лента за движение, е могло да се стигне до необратим разпад на цели отрасли поради загуба на приемственост на технологии и поколения.Сега от зор ще трябва да пуснат малкия и среден бизнес да пълни дупките, които ще зейнат от ограниченията на вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Като се абстрахираме от настървения антирусизъм, в статията има споменати няколко критични момента за руската икономика. Споменават едни, умълчават други /и това ако не е вид демагогия!?!/ Примерно, в Русия дребният и среден бизнес някак почти не се чуват. Тя затъна в олигархични кръгове, докато може - и още как! - да доигради едно читаво, балансирано и многообразно, икономическо битие ИЗВЪН папото и акото. Предимно суровинният характер на приходите от експорт определено тежи и дебалансира огромната държава. И ще и тежи още много. Дано се усетят, и да поналеят пари в малки иновативни и гъвкави звена, че ги чакат безброй студени и тежки зими и гладни лета: И нефт, и газ са изчерпаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
michaelis
преди 9 години
Тая Alpha Bank не беше ли една гръцка преуспяла банка или бъркам .... :) и те дават наклон, кое е добре и кое не. Аз му се чудя на тоя що не вкарат златен стандарт и всички суровини в рубли и толкоз. Днес нещо Обамго говореше да махат санкциите, ако еди кво си, в същото време летището в Донецк превзето ... И 80млрд. долара за пушки много ли са ей Обамго ше даде 1 трилион и па не смеят да ги нападнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 25
Internet
преди 9 години
ЦРУ и соросоидигте имат съвместен отдел за руски анализи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 25
Internet
преди 9 години
ЦРУ и соросоидигте имат съвместен отдел за руски анализи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 38
Mavi Goz
преди 9 години
"Икономическият упадък на Путинова Русия"Хахаха! Щото Елцинова и Горбачова Русия бяхя много възходящи! Кой донесъл, той отнесъл! хахаха! След Путин може да дойде Кудрин и да ги оправи руснаците! Като върне нефтодобива на Ходорковски, а газовите находища ги хариже на Шеврон, ще цъфнат и ще вържат! Хаха!Пак крокодилски сълзи на чужд гроб! Дреме ми за упадъка на Русия, като България, управлявана от Брюксел се готви за поредното си демократично избрано правителство, което никой не знае къде ще ни отведе и дали и как ще изпролетиме.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още