IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Средната цена на петрола през 2015 г. ще е 50-55 долара

Страхът от непознатото след смъртта на краля на Саудитска Арабия ще подкрепя цените на "черното злато", смята експерт

10:02 | 24.01.15 г.
Fitch: Средната цена на петрола през 2015 г. ще е 50-55 долара

Средната цена на брента през 2015 г. ще бъде 55 долара за барел, а на американския лек суров петрол – 50 долара за барел, показва януарската прогноза на международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от "Росбалт".

Според агенцията оценката се базира на очакванията, че пазарните условия ще останат нестабилни в близкото. Анализът изтъква, че през 2016 г. цената на брента ще бъде средно 65 долара за барел, а на WTI – 60 долара за барел. В тази връзка Fitch очаква отговор от страна на производителите, които вероятно ще намалят инвестициите си, което пък от своя страна ще доведе до по-ограничени добиви, а оттам и до покачване на цените.

В петък цените на петрола се повишиха след новината за смъртта на 90-годишния крал на Саудитска Арабия Абдула бин Абдулазис ал Сауд. Кончината му повиши несигурността сред участниците на пазара, които виждаха в негово лице идеолог на широкия добив на "черно злато".

Крал Абдула бе наследен на трона от брат си Салман, който вече даде първоначална заявка, че ще продължи политиките на предшественика си.

"Страхът от непознатото ще подкрепя цените на петрола", каза партньорът в Again Capital LLC в Ню Йорк Джон Килдофф. "Крал Абдула е архитект на настоящата стратегия да се поддържа високо производство и обем с цел изместване на по-малките играчи", добави той.

Междувременно британското издание Telegraph посочи, че след смъртта на крал Абдула Саудитска Арабия може дори още повече да увеличи добива на петрол. Повечето експерти не очакват промени в стратегията на Рияд, но някои не изключват новият владетел да започне да търси нови съюзници.

"Крал Салман трябва да се разглежда като преходен монарх. За петролните пазари това означава, че те ще разчитат още повече на саудитския петрол. Въпреки натиска в рамките на ОПЕК и призивите за смекчаване на политиката, която доведе до спадането през последните шест месеца в цените на петрола с 50 на сто, следва да се очаква, че новият монарх ще изпълнява избраната от предшественика си стратегия. Въпреки това на Саудитска Арабия ще ѝ е все по-трудно да притиска своите съперници на петролните пазари", посочи изданието.

Източници от ОПЕК предполагат, че през тази година Саудитска Арабия ще увеличи производството на петрол до 10,5 млн. барела на ден от сегашното ниво от 9,2 млн. барела. Изданието заключава: "Целта на крал Салман е да завърши мисията на по-големия си брат и да позиционира Саудитска Арабия като доминираща политическа и икономическа сила в Близкия изток. Ниските цени на петрола ще помогнат да се постигне това".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още