IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият владетел на Саудитска Арабия

79-годишният Салман се счита за добър дипломат, но не вярва в демокрацията

13:06 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Салман намекна, че реформите в страната не трябва да се случват прекалено бързо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Салман намекна, че реформите в страната не трябва да се случват прекалено бързо. Снимка: архив Ройтерс

След смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула властта над богатата на петрол страна остава в семейството. Както беше обявено минути след новината за смъртта на 91-годишния владетел, неговият полубрат Салман е новият крал - макар и самият той да е в напреднала възраст. Той вече е поел някои от задачите на Абдула още през 2014 г., пише AP.

79-годишният днес владетел пое през последната година някои задължения на краля, защото Абдула беше тежко болен. От 2011 г. той е министър на отбраната на страната, и по този начин ръководител на армията, която преди няколко месеца се присъедини към САЩ и други съюзници от арабския свят в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“. Саудитска Арабия разглежда сунитските бойци като заплаха и за собствената си сигурност.

Салман трябва да придвижи ултраконсервативната мюсюлманска държава през цяла серия от социални проблеми. Младежите в страната - повече от половината от близо 20-те милиона жители са на възраст под 25 години, се бунтуват, търсят работа и тестват в момента границите на своята свобода на изразяване в интернет. А там не липсват критики към кралското семейство. 

Освен това и здравословното състояние на новия крал е причина за безпокойство. Той вече е получил веднъж сърдечен удар. Оттогава той движи ограничено лявата си ръка.

Крал Абдула бавно, но методично стартира поредица от реформи за модернизиране на богатата на петрол страна. Те включват по-добри възможности за образование и повече права за жените. Изглежда, че и Салман ще продължи тази тенденция. Той обаче същевременно намекна, че тези развития не трябва да се случват прекалено бързо.

По време на среща с напускащия американски посланик в страната през далечната 2007 г. той заяви, че социалните и културните промени трябва да се задвижват бавно и с чувствителност. При това той има предвид многото племена, които съществуват в кралството. В интервю през 2010 г. той критикува и демокрацията. „Не можем да имаме демокрация в Саудитска Арабия", цитира го авторката на справочник за кралството Карън Елиът Хаус. Без върховенството на семейството му страната можела да изчезне по подобие на хаоса в Ирак, заяви тогава Салман.

Салман, подобно на своя полубрат Абдула, е един от над 50-те сина на основателя на държавата крал Абдул Азиз Ал Сауд. Той е един от седемте сина на една от любимите жени на Абдул Азиз, които се считат за център на властта в рамките на семейството. Предшественикът на Абдула, крал Фахд, бе също един от тази „великолепна седморка“.

Семейството на Ал Сауд отдавна си е поставило за цел постигането на единство. Вътрешните боричкания вече са в миналото, за да не се застраши стабилността на властването. Салман се счита от сънародниците си за истински дипломат. Той е също така е известен със силните си контакти с племената в Саудитска Арабия, а освен това разшири влиянието си чрез мрежата на семейния бизнес.

На относително млада възраст през 1963 г. Салман става управител на Рияд. Такъв остава през следващите 48 години и превърна иначе изолирания пустинен град в една пълна с небостъргачи, университети и западни вериги за бързо хранене метрополия. Благодарение на факта, че той бе начело на столицата, името му привлече международното внимание. Той затвърди тази позиция, като с удоволствие приветстваше знаменитости и международни пратеници в Рияд. След това през 2011 г. последва назначението му начело на Министерството на отбраната, преди Абдула да го направи престонаследник след смъртта на брат си Найеф.

И неговите наследници заемат различни значими позиции - принц Абдулазиз е заместник-министър на петрола, принц Фейсал е управител на Медина. А принц Султан бе първият арабин, полетял в Космоса. Днес той е ръководител на националния орган за туризма.

За най-влиятелен наследник на новия крал обаче се счита принц Мохамед, най-големият син на третата съпруга на Салман. Той е само на около тридесет години, но вече ръководител на вътрешното министерство. Постът не само дава контрол над огромния репресивен апарат на кралството, но и формална власт над губернаторите на провинции - всички те също са принцове. Принц Мохамед беше директор по сигурността в Саудитска Арабия, преди да стане министър, и си спечели похвалите на чужди дипломати и на крал Абдула, защото през последните години смаза местното крило на Ал Кайда. Той е смятан от местните анализатори за умел политик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още