IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изтри всичко натрупано от началото на годината

Жълтият метал поевтиня с над 4% през миналата седмица

08:14 | 09.03.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото изтри всичко натрупано от началото на годината

Цената на златото спадна до най-ниското си ниво от повече от три месеца в края на миналата седмица, след като данните за заетостта в САЩ повишиха очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените равнища по-рано от очакваното.

Златните фючърси с доставка през април пропаднаха до дневно дъно от 1 162,90 долара за тройунция – невиждано от 1 декември 2014 г. ниво, преди да затвори сесията при 1 164,30 долара, изтривайки 2,67%. Понижението се оказа и най-голямото в рамките на един ден от декември 2013 г. насам и помогна на жълтия метал да изтрие цялата си печалба, натрупана досега през тази година.

За седмицата златото поевтиня с 4,02% – най-сериозният седмичен спад от края на октомври 2014 г.

Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 295 000 нови работни места през февруари –  много повече от прогнозата на икономистите за 240 000. Равнището на безработицата пък отстъпи до 5,5% от 5,7% през януари, което е най-ниското ниво от май 2008 г.

Положителният доклад за работните места подхрани очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените проценти още през юни. Очакванията за по-високи лихви се считат за мечи знак за златото, тъй като деноминираният в щатски долар благороден метал би се превърнал в по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, скочи с 1,39% до 97,74 пункта в петък – най-високото равнище от септември 2003 г.

Междувременно еврото потъна до 11-годишно дъно спрямо долара, след като Европейската централна банка потвърди, че започва изкупуването на държавни облигации от еврозоната от 9 март. Месечните покупки на активи ще възлизат на до 60 млрд. евро и се очаква да продължат до септември 2016 г.

Сребърните фючърси с доставка през май пък поевтиняха с 2,17%, в петък и се установи при 15,80 долара за тройунция към края на търговията. Цената докосна дневно дъно от 15,74 долара – най-ниското ниво от 5 януари.
За седмицата цената на майските сребърни фючърси спадна с 4,54%.

Междувременно медта с доставка през май спадна с 1,64% в петък до 2,609 долара за паунд – най-ниското равнище от 24 февруари. За седмицата червеният метал отстъпи с 3,08% на фона на продължаващите опасения за състоянието на икономиката на Китай – най-големият консуматор на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
ОК......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Радвам се, че ти харесва. Между другото мога да пиша и още, ако се интересуваш, но ще ти пиша на "лично", защото има неща, които не е хубаво да ги знаят всички. Вредно е за бизнеса, разбираш ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
и аз така мисля АДМИРАЦИИ?????!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
:)) Хаха :) Без да се обиждаш - но отдавна не бях чел по добър комедиино фантастичен анализ:) Много си далеч от истината много..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Кой точно продава и защо се сетете сами. Без пари - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Но нека преди това ви напиша моя анализ на ситуацията, защото по-нататък може и да нямам много време. Не случайно на статията за покачването на долара съм ви написал коментар, че е погрешна и подвеждаща. Истината е, че американската икономика е в ужасно състояние. Не ми казвайте, че преди малко златото е паднало, заради доброто и състояние. Този път не е . Точно този път е защото американците продадоха известно количество злато. Не знам защо винаги го правят, когато отваря Ню Йорк. Сигурно има някаква причина - нямам представа. Но много често пропадането на златото е следствие именно от тези продажби, а не от "доброто състояние" на икономиката им. Точно обратното. Те продават злато, за да поддържат курса на долара на що годе приемливо ниво. Тази сутрин, когато въпреки новонапечатаните евре еврото тръгна нагоре сигурно са се постреснали. Но запомнете едно нещо от мене. Пропадането на цената на златото най-често е в резултат на продажби, а не на "доброто състояние".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Чудесничко. Настъпи 15 часа, борсата в Ню Йорк отвори и на графиката на златото в същия момент се появи една съвсем ясно изразена свещичка надолу. Значи спокойно мога да сметна, че съм познал. Явно съм в добра форма и е крайно време пак да си отворя реална сметка на форекса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Напротив, действията на колегата са много логични и правилни в случая. Той не си е крил пристрастията към златото и спрямо предпочитанията си за инвестиране е действал много добре. Долара е рекордно скъм спраямо лева е еврото. Имал е купени долари на по ниски нива от сегашните - продал ги е с добра печалба. Златото е рекодно ниско за последните месеци в долари (но пък скъпо е левове и евра), но пък той с спечелил явно достатъчно добре от доларите и най логично, като фен на златото да си купи някоя унциика.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Между другото ти ме изумяваш напълно, защото формално погледнато в действията ти няма никаква логика. Та покрай това се сетих, че на времето Светлин Минев беше направил един прекрасен сайт за форекс. Във форума там имаше един Доктор Болц, който беше толкова добър, че един ден го накарахме да играе онлайн, за да видим как ги прави той тез работи и дали не ни будалка. Цял ден висях тогава пред компютъра и когато към 6 часа човека се умори и приключи беше изкарал доста пипсове. През целия ден почти нямаше губеща сделка, но накрая ни се извини и ни каза, че повече няма да го прави, защото е много уморително и на всичкото отгоре е спечелил много по-малко от обикновено. Най-смешното в цялата история беше, че така и не можахме да разберем как точно го прави, макар, че наблюдавахме всичките му действия през целия ден. Оказа се, че самият той всъщност не знае. Обясненията му бяха горе долу като твоите - така ми дойде, тук нещо ми се замръчка и няма да влизам...Лошото е, че загубехме връзка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
що бе що така прайш, нали долара е лудница ? :)) Я глей колегите кво мислят по въпроса ....... :)) Ше стане долар = унция утре, другиден и ше ритаме пендари по улиците :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още