IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с нов възходящ стимул

“Черното злато” получи силна подкрепа от новината за въвеждането на нови финансови стимули в Китай

11:00 | 21.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с нов възходящ стимул

Енергийни стоки

Енергийните стоки започнаха новата седмица с ново възходящо движение. Новият контракт щатски петрол с падеж през месец юни отвори с гап от повече от 3% във възходяща посока. В течение на европейската сесия котировките се опитаха да запълнят гапа, но малко преди отварянето на американската борса (в 16:30 часа българско време), цената пое рязко нагоре и по този начин записа петата си поредна сесия на печеливша територия през последните шест.

Котировките на “черното злато” получиха силна подкрепа от новината за въвеждането на нови финансови стимули в Китай. С това свое действие властите в Пекин целят да укрепят растежа на икономиката, която в последно време не се представя достатъчно убедително. През уикенда Китайската централна банка понижи нивото на задължителните резерви на банковите институции. Тази стъпка ясно изразява желанието на властите да инжектира нова доза финансови стимули в икономиката, с което да подкрепи растежа в региона.

Поскъпването на енергийните стоки вчера бе ограничено до някаква степен от лошата новина за ръста в производството на Саудитска Арабия. Страната е произвела близо 700 хиляди барела повече през месец март, като по този начин достигна дневен обем от близо 10,3 милиона барела. Това е най-високото ниво за последните 30 години.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юни приключиха на ниво от 57.84 долара за барел. Суровината нарасна с почти 8% през отминалата седмица и по всичко личи, че оптимизмът на пазарните участници се е предал успешно и към новата. Силно възходящ импулс на пазара оказват признаците за намаляване на добива на шистов петрол в САЩ. По последни данни на американското енергийно министерство, производството на шистов петрол се очаква да се понижи с 45 хиляди барела на денонощие през май. Някои анализатори смятат, че това може да бъде повратна точка в производството на САЩ и от тук нататък да станем свидетели на дългосрочен спад в производството.

Възходящият тренд при петрола е възможно да бъде забавен, в резултат на достигане на нивото на прекупеност, индикиран от осцилатора RSI. Освен това, коригиращо движение в низходяща посока би направило опит да запълни появилия се гап, след падежирането на майския фючърсен контракт. При фактическо намаляване на добива и производството обаче, най-правдоподобно изглежда продължение на положителния тренд при суровината.

Ценни метали

Златото започна новата седмица със спад, понижавайки се за втори път през последните три сесии. Благородният метал бе повлиян негативно от спада във физическото търсене при двата най-големи консуматори – Индия и Китай. Слабите данни за инфлацията в САЩ през изминалата седмица оказаха известна подкрепа на метала, тъй като наведоха инвеститорите на мисълта, че Фед ще отложат вдигането на лихвените равнища в страната.

Фючърсите върху злато с доставка през месец юни поевтиняха до 1 195,96 долара за тройунция.

През отминалия ден златото се понижи за пореден път под психологическата граница от 1 200 долара за тройунция. Настроенията при златото за пореден път бяха колебливи на фона на противоречивите икономически новини. В момента ценният метал се намира в тесен рейндж от около 15 долара. Долната граница на рейнджа се намира на 1 193 долара за тройунция, а горната около 1 208 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поевтиняха с 34 цента, или 2,1%, завършвайки търговията на ниво от 15,889 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още