IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: ОПЕК трябва да намали добива, за да вдигне цените на петрола до 70-80 долара

Според иранския петролен министър никой не е доволен от сегашните ниски цени на "черното злато"

15:32 | 19.10.15 г. 47
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) трябва да намалят добива си на суров петрол, за да повишат цените в диапазона между 70 и 80 долара за барел, заяви петролният министър на Иран Биджан Намдар Зангане, цитиран от Bloomberg.

Никой не е доволен“ от цените на сегашните им нива, заяви Зангане пред репортери в Техеран. „ОПЕК трябва да вземе решение за управление на пазара, намалявайки нивото на производство“. Въпреки това обаче Зангане заяви, че все пак не очаква ОПЕК да реши да понижи добива си на следващата среща на министрите през декември.

ОПЕК произвежда петрол над официалната си цел от 30 млн. барела на ден в продължение на 16 последователни месеца, тъй като групата се опитва да защити продажбите си на фона на световното свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент се срина с 41% през последните 12 месеца и се търгува за 50,20 долара за барела на борсата в Лондон към 8:31 местно време. ОПЕК планира да направи оценка на добива, когато петролните министри от 12-те ѝ страни членки се срещнат на 4 декември във Виена.

Иран може да увеличи износа си на петрол с 500 000 барела на ден до седмица след премахването на икономическите санкции, заяви за репортери в Техеран Рокнодин Джавади, управляващ директор на държавната National Iranian Oil Co. Страната може да повиши износа си с 1 млн. барела на ден в рамките на шест месеца след вдигането на ограниченията в опит да си спечели обратно дела от световния пазар, изгубен заради санкциите, наложени в следствие на ядрената програма, каза още той.

Иран се стреми към производство на суров петрол от 4,7 млн. барела на ден до март 2021 г. и планира да може да произвежда 1 млн. барела на ден на петролни кондензати в рамките на същия период, заяви Джавади. Ислямската република е добивала по 2,8 млн. барела петрол на ден през септември, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Никой не може да каже каква е времевата рамка и дали ще стане на 100%. Такава е икономическата логика просто. Ако няма войни и катаклизми, ще дойде този ден в не толкова далечното бъдеще.Ако има някакви извънредни обстоятелства, разбира се, че сценария може да бъде друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
а кой ги определя, кажи де, само овърташ като кАмунист ? Рептилите ли. Господ ли или Дядо Мраз ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 8 години
и без да е деструктират другите икономики повече от американската.... зада стане твоя сън реалност, трябва да има още една икономика поне толкова силна колко щатите ... Китай са далеч от истината, не се лъжи от процентовия растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
сега ми кажи този розов сън, дето е частично верен, ама само частично, ще се сбъдне ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Много елементарно!Потреблението им не на 100% разбира се, но в една голяма част се дължи на силния долар! Те си печатат пари(генерират дългове) и консумират! Ако някоя друга парична система, прави същото по начина, по който САЩ го правят инфлацията и обезценката биха били смайващи! В случая обаче тъй като долара е световна валута, новонапечатаните пари, разпределят инфлацията по целия свят. От студента със сметка в Paypal, до строителя в България, платено му с долари в Турция и др. Всички те понасят на гърба си тази обезценка и намалена покупателност. Тук да не каже някой, че долара сега е поскъпнал! Това е кратка времева рамка. Еврото ще се срине преди долара и той ще поскъпне още повече, но в дългосрочен план картината е ясна. С укрепването на Китай и превръщането на Юана в световна валута и появата на още няколко солидни валутни играча, ще дойде момент, в който тази обезценка ще почне, дългове няма да може да се трупат и да се живее на кредит, тъй както е Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
Акцента на подобни спорове е много сложно да бъде определен . Обикновено такива спорове са много пластови и динамични . Според мен спора е по скоро по плоскостта ИРАН / С.А. и борбата им кой ще създаде мега ислямска държава за времето след ония 15 г. за който говориш ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 8 години
поясни как големия дълг ще деструктира икономиката им, това не си го обяснил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Аз не искам да коментирам дълговете на САЩ, това е ясна тема и нещата са пределно очевидни! Включих се в дискусията само, за да отбележа, според мен АКЦЕНАТА, на подобни спорове къде трябва да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 8 години
:) Както е казал Дж.М.Кейнс - "в дългосрочен план всички сме покойници" та в тоя ред на мисли след 15 г. я камилата я камиларя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Арабина има пари само от петрол! А петрола няма да има същото значение след 15 години да речем, а от там и цени! Дори сега се усеща вече, свръхпредлагането и наличните технологии за добив, без реално потребление на количествата, които са добити. Съвокупното богатство на шейховете в САЩ в долари е 700 милиарда. Ако се отнесе към дълговете на САЩ, това е капка в кофа с вода! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още