IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с най-сериозен седмичен спад на цената от март

ОПЕК прогнозира, че през 2016 г. предлагането от държавите извън организацията ще намалее за първи път от 2007 г.

09:42 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола потъна временно до 11-седмично дъно в петък, след като най-вече мечите перспективи за търсенето и предлагането и за глобалната икономика се настаняват все по-осезаемо в съзнанието на инвеститорите.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през януари поевтиняха със 72 цента, или 1,59 на сто, приключвайки петъчната сесия на ниво от 44,47 долара за барел. По-рано през деня цената спадна до 44,16 долара, най-слабото ниво от 26 август.

Ден по-рано цената падна с 1,42 долара, или 3,05%, като продължаващите опасения за глобалното пренасищане продължават да натежават. За седмицата търгуваните в Лондон фючърси губят 3,85 долара, или 8,03%, което е най-големият седмичен спад от март насам.

В своя месечен доклад за октомври базираната в Париж Международна агенция по енергетика заявява, че глобалните петролни запаси са достигнали най-високото си ниво заради битката на страните производителки за пазарен дял, който оказва безпрецедентен натиск върху световната енергийна инфраструктура. Запасите от "черно злато" в развитите икономики достигат около 3 млрд. барела – еквивалент на доставките за повече от месец, сочат данните на институцията. Най-сериозни добиви има в Ирак, Русия и Саудитска Арабия.

Въпреки че търсенето е достатъчно силно през тази година, запасите от суров петрол са продължили да нарастват с повече от 1 млн. барела дневно.

В собствения си месечен доклад за октомври, публикуван в четвъртък, ОПЕК до голяма степен запазва прогнозите си за растежа на търсенето и предлагането на петрола за тази и следващата година. Организацията съобщава за добив от 31,38 милиона барела на ден през изминалия месец, което е с 256 хил. барела на ден по-малко в сравнение със септември.

ОПЕК прогнозира, че през 2016 г. предлагането от държавите извън организацията ще намалее за първи път от 2007 г., тъй като ниските цени ще доведат до съкращения в инвестициите, а оттук – и до овладяване на пренасищането. Ако прогнозата се сбъдне и предлагането извън ОПЕК намалее, това ще е пореден знак, че стратегията на картела работи, коментира Ройтерс. Миналата година ОПЕК реши да не ограничава добива, за да може да запази пазарния си дял.

Картелът прогнозира излишък в предлагането от 560 хил. барела на ден, в случай че ОПЕК запази октомврийското ниво на добива. В предишния месечен доклад очакванията бяха за излишък от 750 хил. барела на ден. ОПЕК оставя прогнозата си за търсенето на петрол от организацията през 2016 г. непроменена на ниво от 30,82 милиона барела на ден.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през декември падна с 1,01 долара, или 2,42 на сто, за да приключи сесията в петък на ниво от 40,74  долара за барел. Цените достигнаха дневно дъно по-рано през деня от 40,22 долара - невиждано от 27 август равнище.

Фючърсите на Nymex се устремиха надолу, въпреки че доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е нараснал с 2 до 574 броя. С това бе маркиран първият ръст от почти три месеца.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси загубиха 3,78 долара, или 8,02% от стойността си, което е най-сериозният седмичен спад от осем месеца. 

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още