IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните резерви в САЩ върнаха цената на петрола на червена територия

Властите отчетоха ръст от 2,147 млн. барела през седмицата до 12 февруари до 504,1 млн. барела, което е нов рекорд

09:50 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Опасенията за глобалното пренасищане се върнаха на петролния пазар в петък, след като резервите в САЩ достигнаха рекордно високи нива, пише WBPonline.

В четвъртък Администрацията за енергийна информация отчете ръст от 2,147 милиона барела през седмицата до 12 февруари до 504,1 милиона барела, което е нов рекорд. Все пак резултатът е под очакваното от анализаторите повишение от 3,23 милиона барела. 

Ден по-рано Американският петролен институт съобщи за спад от 3,3 милиона барела през седмицата до 12 февруари.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,82% до 32,66 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 0,90% до 33,97 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Последните няколко сесии цената на петрола записваше резки ръстове, след като Иран изрази подкрепа за предложеното замразяване на цените на януарските им нива. Все пак режимът в Техеран не каза категорично дали ще се включи в сделката, постигната от Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар.

Освен това нагласите на пазарните участници се влошиха, след като Саудитска Арабия заяви, че не планира да свива добива си. „Темата с петрола се определя от търсенето и предлагането и от пазарните сили. Кралството на Саудитска Арабия ще защитава пазарния си дял, както сме казвали“, каза министърът на външните работи Адел ал Джубейр.

Иран, който иска да се върна към ниво на добив отпреди санкциите, също изключва понижаване на продукцията.

„Споразумението е ценно, защото ограничава допълнителните добиви на вече пренаситения пазар. Но то не прави кой знае какво за да коригира съществуващите дисбаланси между търсенето и предлагането“, казват анализаторите от BMI Research.

Още новини за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още