IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато петролът е толкова евтин, че дори пиратите не го искат

Според експерти сривът на цените на петрола е фактор за намаляването на пиратството в Западна Африка

17:15 | 18.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кражбата на петрол от танкер си е изключително постижение. 

Петролните танкери са огромни, а корабите, които носят скъп товар са направени така, че достъпът до тях да е труден. Кражбата може да включва отвличане на танкера, изключване на проследяващите устройства, закарването му до място, където не може да бъде забелязан и прехвърлянето на хиляди тежки барела на друг плавателен съд, който след това да отплава. Кражбата на суров петрол означава и намиране на купувач, защото иначе се стига до сложния и опасен бизнес на незаконно рафиниране, пише Quartz.

През последните шест месеца цената на петрола се срина заради глобалното свръхзасищане. Така че за някои пирати кражбата му вече не си заслужава.

„Предвид дъното от 30 долара на барел, до което достигна цената на петрола, пиратството вече не е толкова доходоносен бизнес, колкото когато петролът струваше 106 долара на барел преди няколко години“, казва в интервю за Bloomberg Флорентина Аденике Уконга, изпълнителен секретар на Gulf of Guinea Commission – регионален орган, чиято цел е да промотира сътрудничество между западноафриканските държави, много от които изнасят петрол с танкери.

Тя казва, че спадът на цените на петрола с около 100 долара от юли миналата година е фактор за намаляването на пиратството в региона.

Всъщност пиратството е намаляло още преди цената на петрола да потъне. През 2013 г. е имало 100 нападения на различни плавателни съдове в Гвинейския залив, като 56 от тях са били успешни, посочва Oceans Beyond Piracy (ОВР), американска неправителствена организация, която следи морските престъпления. До 2014 г. броят им се е понижил до 67, от които 26 успешни. Този спад се случва преди петролът да започне да поевтинява – оценките на ОВР обаче сочат, че всяка година 70% от нападенията не се съобщават.

Повечето нападения от 2014 г. са били срещу кораби, пренасящи петрол или петролни продукти, като дизел, макар че те са по-трудни като цели.

„Вероятно интересът към танкерите като към основна цел на пиратите е в резултат на високата стойност на товара“, пише ОВР в доклада си. „По-високото ниво на експертиза нужно за извършването на успешна кражба на петрол обаче ограничава процента на успех на подобни атаки“.

Гвинейският залив е относително скорошна цел на пиратските нападения. По-високите цифри за 2013 г. са обратни на спада на пиратството на други места, особено в моретата около Сомалия. Там отвличанията и кражбите достигнаха пика си през 2011/12 г., и бяха толкова тежки, че индустрията бе принудена сериозно да засили контрамерките си – включително чрез международни патрули от военни кораби и разполагане на въоръжена охрана.

И след като в Източна Африка проблемът с пиратството бе преодолян, то той се премести в западната част на континента – само че с други пирати. ОВР отбелязва, че както международната общност, така и местните играчи – например военноморските сили на Нигерия, полагат усилия за намаляване на атаките, на места успешно.

Данните на ОВР за 2015 г. все още не са представени, но друга компания, Dryad Maritime, която събира информация чрез публично достъпни източници, казва, че през 2015 г. е имало 49 „инцидента“ в този регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
salaga
преди 8 години
Тия *** никога не са виждали кораб с нефт или нефтопродукти, хи хи !Представят си тълпи от бачкатори, които с кранове и куки товарят или разтоварват барели с нефт от танкерите. Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
RedBot
преди 8 години
"прехвърлянето на хиляди тежки барела на друг плавателен съд"барел не беше ли мерната единица?? а че е тежка спор няма:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още