IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Цената на петрола е близо до разходите за добиването му

Среднопретегленият разход за добив на нефт е 29,85 долара за барел

12:48 | 18.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обезценяването на петрола с повече от 70% от юни 2014 г. насам (1) доведе до банкрут на над 40 петролни и газови компании и 250 хил. загубиха работните си места само в САЩ за 2015 г. А износителите на петрол Азербайджан и Венецуела са пред национален фалит и тяхното спасяване зависи от евентуален пакет от заеми на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Въпреки потъването на цената на петрола през последната година и половина анализаторите от инвестиционния посредник Карол посочват, че стойността на нефта вече е много близко до разходите за добива му. Заинтересованите от цената на „черното злато“ обаче трябва да наблюдават отблизо растежа на глобалното потребление, предизвикано от развиващите се пазари, и споразуменията между страните производителки.

Цена на добива

Анализ на Карол по данни към януари 2016 г. сочи, че среднопретегленият разход за добив на нефт е 29,85 долара за барел. С най-ниски разходи за добив е петролът, добиван в Близкия изток, като там разходите за барел варират между 6 и 10 долара за барел. При другите сухоземни добиви постиганата цена варира в широк диапазон от 10 до 40 долара за барел. Шистовият нефт, който САЩ развиват, има ценови диапазон на добив от 50 до 90 долара за барел, а шистовите пясъци са в границите от 35 до 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Какви са тези разходи за добиване? Пълните или оперативните? Някъде четох, че само 4% от кладенците в света са паднали под оперативните разходи и затова фирмите продължават да си добиват. Разходите обаче за затваряне и отваряне на един кладенец също са големи и затова някои фирми предпочитат да добиват петрол дори и на загуба вместо да платят големите разходи за закриване и откриване в последствие на кладенеца.Играта на този пазар изобщо не е лесна и който търси дъно, въз основа на пълните разходи може много да се опари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
И в какво се състой анализа на Карол, само това не рабрах...В това, че изчлисляват една средно-притеглена цена на база разходи за производство? Да кажат как виждат примерно те цената примерно след 6 месеца или до края на годината. Анализ обвързан с мнение, иначе няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
В Ангола се добива на цени между 10-18 USD.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още