IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и СБ се намесват в кризата в Азербайджан

Евентуалното спасяване на Баку може да се превърне в първото от поредица, произтичащи от ниските цени на петрола

09:48 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
МВФ и СБ се намесват в кризата в Азербайджан

Представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) ще посетят Азербайджан, за да обсъдят евентуален пакет заеми на стойност 4 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Това обаче може да се превърне в първото от поредица спасявания, произтичащи от ниските цени на петрола, отбелязва изданието.

Посещението в Баку следва валутната криза заради срива на петролните пазари, който на свой ред предизвиква загриженост за нововъзникващите пазарни производители от Централна Азия до Латинска Америка.

МВФ и СБ наблюдават развитието и на други страни производителки на петрол, включително Бразилия, която затъна в тежка рецесия, и Еквадор. Кризата във Венецуела, предизвикана от ниските цени на петрола, дори може да катализира подобряване на отношенията между Каракас и Фонда.

Азербайджан разчита на петрола и природния газ за 95 на сто от износа. Валутната слабост предизвика серия от протести в цялата страна, което подкопава правителството на президента Илхам Алиев.

Бившата съветска република се превърна в една от първите страни в света, прибегнали до контрол на капитала заради цените на петрола. Баку наложи данък от 20 на сто върху износителите на чуждестранна валута.

Националната валута на страната – манатът, поевтиня с 35 на сто, след като в края на декември централната банка я “развърза” от долара. През миналата година институцията похарчи почти половината от валутните си резерви.

Екипът на МВФ ще бъде в Баку от 28 януари до 4 февруари, като ще обсъжда с властите възможностите за техническа помощ и ще направи оценка на потенциалните нужди от финансиране. В момента се дискутира пакет на стойност 4 млрд. долара.

Говорител на Световната банка заяви, че се обсъжда и въвеждането на по- дългосрочни мерки на правителството в отговор на натиска върху местната валута и ниските цени на петрола.

Въпреки това властите в Азербайджан може и да откажат помощ. Страната има сравнително нисък дълг и разполага и с държавен инвестиционен фонд с активи на стойност над 34,7 млрд. долара, което е 60 на сто от БВП.

През следващите няколко дни в Баку се очаква да пристигнат и представители на други международни финансови институции, включително Европейската банка за възстановяване и развитие и Азиатската банка за развитие.

През тази седмица Световната банка прогнозира, че през годината средната цена на петрола ще гравитира около 37 долара за барел, което ще има дългосрочни последици. Производителите на черно злато, а и стоковите пазари, са изправени и пред значителен риск от по-голямо от очакваното забавяне на големите развиващи се икономики, които са основни консуматори на петрол – например Китай.

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, започна годината с посещение в Нигерия. Тя предупреди, че най-голямата икономика в Африка ще трябва да се изправи срещу "труден избор" и реалността на по-ниски цени на петрола за известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Мда и защо точно там в тази област..... ?!? Ми раходете се до Венецуела например или до Еквадор нещо Пуерто Рико ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още