IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ще възстанови добива на петрол до нивата отпреди санкциите до юни

Страната вече заяви амбициите да се завърне на позициите си на петролните пазари

13:54 | 19.04.16 г.
Иран ще възстанови добива на петрол до нивата отпреди санкциите до юни

До два месеца Иран ще възстанови нивата на добива на петрол от времената преди санкциите, предава Ройтерс, позовавайки се на думите на зам.-министъра на петрола.

Преди Западът да наложи санкции на Техеран заради разработваната ядрена програма, в страната се добиваха малко под 4 млн. барела дневно. През 2011 година и 2012 година обаче бяха въведени ограниченията над петролната индустрия в страната.

След вдигането на санкциите в началото на годината Иран бързо заяви своите амбиции да си върне позициите.

Страната не участва в срещата на производителите на петрол в катарската столица Доха и това се оказа една от причините да не бъде постигнато споразумение за замразяване на добива.

В последните седмици в Иран се добиват по около 3,5 млн. барела на ден, сочат данните на местното министерство на петрола.

Темата за нивата на добива ще бъде обсъдена по време на срещата на ОПЕК във Виена, насрочена за 2 юни. Идеята за замразяването на добива до нивата от януари 2016 година имаше за цел да стабилизира цената на петрола, която падна под 40 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още