IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канете: Иран никога не е използвал газа като политическо оръжие

Надеждите на Европа за внос на големи количества природен газ обаче могат да бъдат попарени

21:34 | 18.04.16 г. 1
Канете: Иран никога не е използвал газа като политическо оръжие

До 3-4 години втечненият природен газ от Иран може да играе ключова роля за ЕС, коментира по време на посещението си в Техеран комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от The Wall Street Journal.

"Иран никога да не е използвал газа като политическо оръжие" , казва комисарят и това е една от причините общността да разчита толкова на страната, за да диверсифицира източниците си на суровина.

Преди санкциите, наложени заради ядрената програма на Иран, страната беше един от големите доставчици на енергийни ресурси в ЕС. Сега, след падането на ограниченията, общността ще може да внася между 25 млрд. и 35 млрд. куб. метра природен газ от Иран. Тези нива могат да бъдат достигнати до 2030 година, сочат изчисленията на европейските чиновници.

По-голямата част от тези количества ще бъдат под формата на втечнен газ.

След срещите си в Техеран през уикенда, Канете обаче убеден, че значителни количества газ от Иран ще могат да пристигат в Европа през следващите 3-4 години. Иранските власти планират да довършат три завода за втечняване на газ.

В средносрочен план е ясно, че втечненият газ е възможност, смята Мигел Ариас Канете и допълни, че това е в съзвучие със стратегията за Енергийния съюз на общността.

Някои спънки пред европейските планове

На първо място потреблението на природен газ в Иран е високо, което означава, че капацитетът за износ в момента е ограничен, пише WSJ. Опитите на правителството да ограничи субсидиите за вътрешния пазар срещат силната съпротива на иранците и изглежда на този етап усилията за премахването на санкциите на Запада няма да имат очакваното влияние върху износа на газ.

Цената на суровината на световните пазари в момента е много ниска, което също ще се отрази на намеренията на Техеран да увеличава износа.

Нещо повече - Иран планира да довърши строителството на три завода за втечняване на газ. Очакванията на анализаторите обаче са, че до няколко години ще бъде свършена работата само на един от тях. И дори със сериозна политическа подкрепа ще се нужни големи инвестиции в технологии за втечняване на суровината.

Това до голяма степен ще обърка плановете на ЕС за значителни количества природен газ от Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Иран никога не е използвал газа като политическо оръжие"Е , никога не е късно...пък и апетитът идва с яденето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още