IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Пазарът на петрол ще се ребалансира до 2017 г.

Според главния секретар на картела процесът ще започне още преди третото тримесечие на тази година

15:30 | 21.04.16 г. 2
<p>
	Абдулла ел-Бадри <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Абдулла ел-Бадри Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на петрол ще започне да се ребалансира до третото тримесечие на тази година и ще се възстанови до 2017 г., въпреки че най-големите световни производители не успяха да достигнат замразяване на добива по време на срещата си в Доха. Това коментира генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Париж в четвъртък.

С Доха или не виждаме, че пазарът се променя“, каза Абдулла ел-Бадри на петролна среща във френската столица, цитиран от Ройтерс.

„Може би търсенето ще бъде по-силно от предлагането и смятаме, че до 2017 г. пазарът ще се преобърне и ще се ребалансира. Не знам колко ще е цената, не мога да ви кажа. Но поне ще бъде по-добре от това, което виждаме в момента“, прогнозира Бадри.

Той добави, че според него пазарът ще започне да се подобрява още преди третото тримесечие на тази година.

„Единственият проблем е, че имаме прекомерност. Ако можем да я решим, пазарът ще се стабилизира“, добави той.

ОПЕК може да съживи разговорите за замразяване на добива на петрол заедно със страни извън картела на следващата си среща през юни, каза още Бадри, цитиран от Wall Street Journal.

ОПЕК е „все още жив“ като сила на пазара на петрол, добави той.

Способността на картела да помага за регулирането на доставките на петрол, ограничавайки производството, може да е тема на дискусиите на срещата на енергийните министри на държавите от организацията. Тя ще се състои във Виена на 2 юни, съобщи Ибрахим Муханна, топ съветник в петролното министерство на Саудитска Арабия.

„Вратата за бъдещо сътрудничество остава отворена и съм сигурен, че ще я обсъдим през юни“, каза Муханна.

Бадри добави още, че Габон е поискала членство в ОПЕК. С производство от около 240 хил. барела на ден, според данни на американската Агенция за енергийна информация, страната ще бъде най-малкият член на ОПЕК, ако бъде приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
"...И как ще стане това Когато пазарът е залят от петрол Поради технологичната революция потреблението постоянно намалява..."Аз не съм на 15 години и добре си спомням същите такива приказки при предишното голямо срутване на цената на нефта. Вероятно пак с помощта на "грешките" в статистиката. След което цената на нефта стигна $140 и нагора. И смятаха, че нафтата свършва и ще се стигнат цени от над $200. А техническият анализ показва, че когато цената върви известен период нагоре, идва момент да тръгне надолу. При това след време обективно се променят условията, което довежда до ново нарастване на цените. И така е от време оно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Нима И как ще стане това Когато пазарът е залят от петрол Поради технологичната революция потреблението постоянно намалява Сключването на споразумение за намаляването на квотите или поне замразяване е в сверата на "Мисията невъзможна Глобалното затопляне не е илюзия а реалност Това отново намалява както производството така и потреблението Всички ще бъдат щастливи ако цената на барел достигне 50 долара но и това не е сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още