IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брента падна под 50 долара за барел

Влошените нагласи се дължат основно на подновената несигурност за глобалната икономика

10:20 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, като европейският бенчмарк Брент падна под 50 долара за барел основно заради подновените опасения за забавеното търсене на суровината тази година, пише WBP Online.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се понижават с 1,67% до 48,17 долара за барел, а Брентът поевтинява с 1,10% до 49,55 долара за барел към 10:00 часа българско време.

„Влошаването на перспективите за глобалната икономика, несигурността на финансовите пазари и вторичните ефекти от ръста в търсенето на петрол вероятно ще изострят тенценциите за и без това вече слабо търсене в индустрията“, коментират от инвестиционната банка Barclays.

Несигурността за икономиката беше предизвикана основно от референдума във Великобритания на 23 юни, когато близо 52% от населението подкрепиха излизане на страната от Европейския съюз. 

„Категоричните предупреждения за ефектите върху глобалните финансови пазари и апетита за риск предстои да се материализират на пазарите на суровини, които като цяло се представяха добре през последната седмица“, посочват още от Barclays.

Анализаторите от JPMorgan също са на мнение, че макроикономическите рискове може да натежат на цените на петрола, но добавят, че цените може да се повишат при спад в резервите. Освен това американската инвестиционна банка повиши прогнозите си за следващата година, като смята, че и WTI, и Брентът ще достигнат средна цена от 56,75 долара за барел през 2017 г. През 2016 г. се очаква WTI да струва средно 46,66 долара, а Брентът – 47,30 долара за барел.

В сряда излизат данните за резервите в САЩ на Американския петролен институт, а ден по-късно – тези на Администрацията за енергийна информация.

Миналата седмица броят на нефтените платформи в САЩ се повиши с 11 до 341, съобщи компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes.

Добивът в Нигерия пък се повиши на месечна база през юни, след като повредената от атаки инфраструктура беше ремонтирана. Средният добив миналия месец е бил 1,53 млн. барела дневно, като е нараснал с 90 хил. барела на ден спрямо май.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още