IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати една от най-слабите си седмици от около половин година

И двата бенчмаркови сорта поевтиняха с над 7% миналата седмица

10:06 | 11.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола приключиха сесията в петък близо до двумесечно дъно след шести пореден седмичен ръст в броя на нефтените платформи в САЩ. Освен това на представянето на суровината натежаха и подновените опасения за перспективите пред глобалната икономика, съобщи Investing.com.

На лондонската борса ICE Futures Exchange европейският бенчмарк Брент с доставка септември поевтиня до 46,15 долара за барел – най-ниското ниво от 11 май, но в крайна сметка финишира на ниво от 46,76 долара за барел, което представляваше поскъпване от 36 цента (0,78%).

Въпреки ръста в петък за седмицата Брентът поевтиня с 3,84 долара (7,13%), което е най-незадоволителното представяне от средата на януари. 

На борсата New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол WTI с доставка август поскъпна в петък с 27 цента (0,6%) и изпрати седмицата на ниво 45,41 долара за барел. По-рано през сесията цената се понижи до 44,77 долара – също най-ниското ниво от 11 май.

За седмицата понижението при WTI е с 3,70 долара (7,31%), което е най-голямото седмично понижение от близо шест месеца на фона на сигнали за възстановяване в сондажите в САЩ.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че платформите в САЩ са се увеличили с 10 до 351 миналата седмица. Това е пето повишение през последните шест седмици.

Подновената активност в сондажите в САЩ подхрани спекулациите, че добивът в страната вероятно ще се възстанови през идните седмици, а с това се увеличиха опасенията за свръхпредлагане.

Към 9:50 българско време в понеделник WTI се търгува със спад от 0,95% до 44,98 долара за барел, а Брентът поевтинява с 0,81% до 46,38 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация обяви, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 2,2 милиона барела до 524,4 милиона барела през седмицата до 1 юли. Администрацията счита това за историческо високо ниво за това време на годината.

Инвеститорите ще следят месечните доклади на ОПЕК и Международната агенция по енергетиката (МАЕ). 

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още