IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават заради удареното от Харви производство в САЩ

Последиците от урагана от преди две седмици се оказват по-силни от очакванията

09:58 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, след като се оказа, че производството на суров петрол в САЩ е било ударено по-силно от очакваното от урагана Харви. В същото време дори по-голям ураган – Ирма, се насочва към Флорида и заплашва да причини още сътресения в петролната индустрия, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI остават без промяна на ниво от 49,09 долара за барел, а върху петрола сорт Брент се повишават с 21 цента, или 0,39%, до 54,70 долара за барел към 9:48 ч. българско време.

WTI може да поскъпне още повече, тъй като ураганите ограничават обработката на суров петрол. Съоръженията за производство на петрол в САЩ не са се възстановили изцяло от урагана Харви“, казва Фауад Разакзада, пазарен анализатор в брокерската агенция Forex.com.

Ураганът Харви удари Мексиканския залив преди две седмици, а цените на петрола първоначално се сринаха, тъй като почти една четвърт от огромната рафинираща индустрия в страната бе ударена от бурята, намалявайки търсенето на суров петрол.

Но докато рафиниращият сектор постепенно се възстановява, същото се случва и с обработката на суров петрол.

„Повечето рафинерии възобновяват работа и очакваме почти пълно възстановяване до края на месеца“, казва американската инвестиционна банка Jefferies.

Влиянието на Харви бе усетено и в производството на петрол. В САЩ то е намаляло с почти 8% от 9,5 млн. барела на ден до 8,8 млн. барела на ден, сочи Администрацията за енергийна информация.

Затварянето на пристанищата и рафинериите по Мексиканския залив и трудните морски услови в Карибския басейн също влияят на доставките.

„Вносът на петрол към американската част на Мексиканския залив спадна до нива, невиждани от 90-те“, казва банка ANZ.

Според трейдърите ще са нужни две седмици, за да може американската петролна индустрия да се върне към пълния си капацитет. При сегашните трудни условия обаче е трудно да се установят фундаментални пазарни тенденции.

И докато петролната индустрия продължава да се бори с последствията от Харви, много по-голям ураган удари Карибските острови и се насочва към САЩ.

Ураганът Ирма, който се превърна в една от най-мощните бури, измервани някога, в петък сутринта удари Доминиканската република и Хаити, насочвайки се към Куба и Бахамите. Очаква се тя да удари Флорида до събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още