IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да гравитира около 4-годишния си връх*

Златото е близо до шестседмичното си дъно заради силния долар

10:24 | 28.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола леко се повишиха в петък, задържайки се около 4-годишния си връх, като инвеститорите се опитват да преценят потенциалния ефект върху предлагането от наближаващите санкции срещу петролния сектор на Иран, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през ноември поскъпват с 0,22% до 72,28 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си от 0,05% до 81,76 долара за барел.

„През цялата седмица фокусът е върху новините, свързани с иранските санкции, като все още няма яснота какво биха могли да направят Русия и Организацията на страните износителки на петрол, за да компенсират загубите“, коментира Чен Кай, директор Анализи на стоковите пазари в Shenda Futures.

Санкциите ще влязат в сила на 4 ноември и Вашингтон иска купувачите на ирански петрол да намалят вноса до нула, за да принудят Техеран да преговаря за ново ядрено споразумение, както и да намалят влиянието му в Близкия Изток.

Очаква се Саудитска Арабия да компенсира известно количество от засегнатия ирански износ, но има и опасения, че могат да бъдат наложени ограничения в производството през следващата година, за да се балансира световното търсене и предлагане, докато САЩ продължават да увеличат производството си.

Два различни източника, запознати с политиката на ОПЕК, заявиха, че Саудитска Арабия и други производители са обсъждали възможността за увеличаване на производството с около 500 хил. барела на ден.

Въпреки това от ANZ bank коментират, че големите доставчици едва ли ще успеят да компенсират загубите за пазара поради санкциите, оценени на 1,5 млн. барела на ден.

По време на пика си през 2018 г. Иран изнасяше около 3 млн. барела суров петрол на ден, което представлява около 3% от световното потребление. Това прави страната третият най-голям производител в рамките на ОПЕК.

На стоковите пазари в петък златото остава близо до шестседмичното си дъно заради силния долар. Фючърсите върху ценния метал с доставка през декември поевтиняват с 0,16% до 1185,50 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на отрицателна територия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,07% до 95,05 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,03% до 113,41 пункта. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,10% до 0,7215 долара.

*Информацията е актуална към 9:27 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още