IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в поредната изнервена сесия за седмицата*

Докато пазарът на петрол се затяга, перспективите за търсенето през 2019 г. се влошават заради сигналите за забавяне на икономиката

10:20 | 24.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската сесия котировките на петрола се понижиха, но по-късно отново тръгнаха нагоре в контекста на наближаващите санкции срещу Иран и напрежението около Саудитска Арабия.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поскъпват с 0,15% до 66,53 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,33% до 76,69 долара за барел. В предходната сесия двата най-търгувани вида петрол поевтиняха с по около 4%.

Саудитският министър на петрола Халид ал-Фалих заяви във вторник, че въпреки очакваните прекъсвания на доставките заради американските санкции срещу Иран, които влизат в сила от 4 ноември, Саудитска Арабия ще вземе мерки, „за да посрещне търсенето и клиентите да бъдат удовлетворени“.

Според анализаторите обаче пазарите остават затегнати поради предстоящите санкции.

„Ние все още смятаме, че Брент ще достигне 85 долара за барел до края на годината“, заявиха от амерканската банка Morgan Stanley.

В Китай, който е най-големият купувач на петрол от Иран, Bank of Kunlun спира да обработва плащанията от арабската страна следващия месец, позовавайки се на натиска от страна на САЩ.  Bank of Kunlun е официалният канал за паричните потоци между Китай и Иран.

По данни на Refinitiv Eikon Китай е внасял по 800 хил. барела петрол на ден от Иран през август, като това е и пикът за годината.

Въпреки че пазарът на петрол се затяга, перспективите за търсенето през 2019 г. се влошават заради сигналите за забавяне на икономиката. В Китай ще бъде увеличена финансовата подкрепа за регионите, които са най-силно засегнати от продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,19% до 1234,50 долара за тройунция. Останалите метали обаче не намират обща посока на движение в сряда, търгувайки се с минимални изменения.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 95,97 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с минималните 0,02% до 112,46 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,24% до 0,7103 долара.

*Информацията е актуална към 9:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още