IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли ясна посока за цената на петрола?

Двама президенти и един принц се опитват да контролират петролните пазари на фона на прогнози за средни нива на цените за 2019 г. между 60 и 70 долара за барел

08:48 | 22.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според Цветослав Цачев взаимните интереси на Саудитска Арабия и Русия започват да се преплитат в синхрон, но има и големи разлики между двете страни.

Първата и по-важна е, че Русия залага доста по-ниска цена на петрола в бюджета си, в сравнение с това, което прогнозират организации като МВФ и Световната банка. Саудитска Арабия, от своя страна, продължава да има сериозен бюджетен дефицит и е далеч повече заинтересована от висока цена на петрола.

Другата разлика е във възможността на Саудитска Арабия да контролира производството си чрез държавната компания, докато Русия изглежда много по-малко гъвкава в износа на петрол и петролни продукти.

И така след напрегнати дни на разговори в началото на декември беше обявено споразумение за намаляване на доставките от страна на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и някои страни извън картела с 1,2 млн. барела на ден от януари, но и този ход сякаш не беше достастъчен, за да се върне позивния сентимент на пазара. 

Общите настроения остават негативни,на фона на тревогите пред глобалните фондови пазари и съмненията, че планираните съкращения в предлагането от страна на ОПЕК и държави, които не са членове на картела, ще бъдат достатъчни, за да бъде спряно свръхпредлагането.

Като сигнал за липса на доверие фонд мениджърите намалиха бичите си залози върху петрола до най-ниските си нива от повече от две години насам през седмицата, приключила на 4 декември по данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC).

Растящото производство

Това, което се случва на световните пазари в момента, е ръст на добива и запасите в Северна Америка, докато в другата част на света е ограничен износът от страна на Иран заради наложените санкции от САЩ.

Така или иначе глобалното предлагане нарасна през тази година, като трите страни най-големи производителки в света САЩ, Русия и Саудитска Арабия добиват петрол, отговарящ на една трета от световното потребление или около 100 млн. барела петрол на ден.

Високото производство обаче продължава, докато перспективите за търсенето отслабват в отговор на забавянето на глобалната икономика.

Шистовият петрол в САЩ преживява истиснки бум и страната се превърна в най-големия производител на въглеводороди в света. Така индустрията в САЩ получи сериозен стимул за развитие, защото високата цена на петрола раздвижи сектора.

„И докато протестите във Франция показаха колко е чувствителен европейският потребител на високата цена на горивата, в САЩ като че ли няма такъв проблем“, каза още Цветослав Цачев.

Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Думах, че Тръмпоний сам ще подкрепи цената. Поради холемите експизиции на американски банки към отрасъла. Няма ход. Трябва да се свиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Инвесторе, да ви онодя между бузите. Що не си оправите такованата платформа, краде ми постовете. И ги редактирана пиян акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
До +/- $(3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Абе да падат до 20,-и там да замръзват, 'баси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Истината е че светът е претрупан със петрол Пълни са складовете нефтопроводите танкерите и основните производители продължават да помпат с пълна сила Световната икономика е близо до рецесия и постоянно нарастват особено в развитите икономики енергиината ефективност В Е И и ел автомобили Познаите без много напъване какви ще бъдат цените на петрола през 2019 Според мен между 52 и 57 долара за барел Средни цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още